Hrvatska je Vlada udar cijena na standard građana pokušala ublažiti nižim PDV-om na dio hrane. Reporterke Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić i Osijeka i Katarina Jusić iz Rijeke provjerile su – jesu li doista svi korigirali cijene?

Galerija Tržnica - 3 Tržnica - 2 Tržnica - 1 +1 Meso

U nabavku za vikend, tmurnom vremenu usprkos, ekipe su krenule vedro, jer su kupuvali, ili su barem tako trebali – po nižem PDV-u.

I to voće i povrće, meso, ribu, jaja, ulja i masti. Provjerili su prate li to i cijene.

Krenuli su s juhom. Reporterke Dnevnika Nove TV trebale su pola kilograma mrkve, krumpira i luka. Marina Bešić Đukarić u Osijeku je to platila 10 kuna.

Na riječkoj placi isto povrće Katarina Jusić je platila 12 kuna, što je neznatno skuplje nego na istoku. U obzir treba uzeti i to da je osječka tržnica među najjeftinijima u Hrvatskoj.

Uz povrće je trebalo i meso. Odojak je nakon nižeg PDV-a s 38 pojeftinio na 35 kuna po kilogramu. Uz povrće, subotnji ručak u Osijeku stajat će 45 kuna.

Informer: Hrana - 1 Zašto se kriju podaci o robnim zalihama u Hrvatskoj? ''To je dio normalne procedure, ali ima jedan drugi problem...''

Tržnica Treba li Hrvatska strahovati od nestašice hrane? Najveći problem bi mogao nastati zbog...

Europska komisija najavljuje daljnji rast cijena svinjskog mesa i to, zbog rata u Ukrajini, iznad planiranih 13 posto.

Usporedbe radi i ekipa u Rijeci je odabrala isto meso, iste gramaže, a cijena je bila 45 kuna. Na Kvarneru dakle ručak skuplji.

Riblji meni u Slavoniji gotovo izjednačen s mesom – kilogram živog šarana na osječkim ribarnicama u subotu ujutro je bio 29,99 kuna. Uz ribu će ići blitva, kilogram na osječkoj tržnici naša je ekipa platila 15 kuna.

Ljudi s mora sa 30 kuna po kilogramu mogu kupiti ili kilogram papalina ili tri kilograma srdelica ili pola kilograma većih oslića. Pridodamo li tome i 14 kuna za blitvu, morski meni platit ćemo 44 kune. Je li to razlog potrošnje ribe od 20,02 kilograma po stanovniku na godinu, što je ispod europskog prosjeka?

A što je kućanstvo bez kruha? Štrucu polubijelog u Osijeku stoji sedam kuna, no zbog poskupljenja sirovina pekari najavljuju da bi cijene mogle uskoro biti 15 kuna.

Kruh u Rijeci u subotu osam i pol kuna. Uz to su obje reporterke kupile i "osnovne namirnice" - 10 jaja, litru mlijeka, ulja. Niži PDV, za sad se čini, nije spustio cijene.

Shopping i preračunavanje znaju umoriti pa je prije kuhanja dobro predahnuti uz kavu. U Osijeki ona košta 9 kuna. Na riječkom Korzu kava je 13 kuna.

No, koliko su ukupono reporterke potrošile? U Rijeci kilogram mesa 45 kuna, povrće 12, kilogram ribe 30 kuna, kilogram blitve 14 kuna, kruh 8 i pol kuna. Ukupno, 109,50 kuna.

U Osijeku osnovne namirnice za dva ručka ovaj vikend stoje 97,00 kuna. U odnosu na Katarinu, Marina je u Osijeku prošla 12 i pol kuna jeftinije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju