Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ističe rok za javnu raspravu

Jesu li građanski i zdravstveni odgoj glavni problemi hrvatskog školstva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udarna tema u školstvu, o kojoj svi već mjesecima raspravljaju, je građanski odgoj. Danas završava i javna rasprava o provođenju tog predmeta. Stiglo je 70 prigovora, no uz moguće manje promjene u sadržaju, odluka da se građanski odgoj nastavi provoditi međupredmetno - neće se mijenjati.

U ponoć istječe mjesec dana javne rasprave o građanskom odgoju. Uloženo je sedamdesetak prigovora. 'Jedan dio neutemeljenih kritika dolazi na način da se previše promovira rodna i spolna ravnopravnost i isto tako postoji sumnja dijela javnosti da će građanski odgoj provoditi nestručne osobe što isto tako nije točno', kaže Darko Tot, načelnik sektora za potporu sustavu i programe Europske unije.

Pročitajte i ovo Jasna Karačić Zanetti ZA DNEVNIK NOVE TV Čelnica udruge pacijenata: "Ako netko čeka na pretragu dvije godine, onda ne govorimo o listi čekanja" Slika nije dostupna novac je osiguran Tomašević o građanskom odgoju i izvannastavnim aktivnostima u zagrebačkim školama: "Mini pilotiranje bit će ove godine"

Uz moguće manje promjene u sadržaju, građanski odgoj od jeseni će se predavati međupredmetno. Dugo je to kamen spoticanja između ministarstva i udruga te građanskih inicijativama.

No za struku nema sumnje - građanski odgoj je potreban, no školstvo je puno drugih problema o kojim bi se trebalo raspravljati jednako glasno. 'Imamo tu puno većih problema, npr. ono što se upozorava već jako davno ,da su gimnazijski planovi i programi zastarjeli, s početka 90-ih godina prošlog stoljeća', drže u udruzi Nastavnici.org.

VIDEO Prosvjedovali zabijajući se u 'zid' od pleksiglasa

Da postoje važniji problemi od građanskog i zdravstvenog odgoja istaknuo je i ministar Mornar. S time se slaže i bivša ministrica obrazovanja Ljilja Vokić. Materijalni položaj djelatnika, rad u smjenama - tek su neki od njih. 'To su vitalni problemi, uz preopterećene predmete, a zdravstveni i građanski odgoj je kao tema kojom će se narod zabavljati . A ja mislim da je to bespotrebna tema', smatra Vokić.

Škole u raspadanju, nasuprot onih s najmodernijom opremom, nezadovoljni nastavnici, učenje gradiva napamet, neprovođenje bolonjskog sustava... Gorući problemi u školstvu dobro su poznati, no za njih se nitko ne bori, ili to radi nedovoljno glasno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene