Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Modeli ulaganja

Jeste li počeli misliti unaprijed? Trebali biste...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mršave mirovine današnjih umirovljenika potaknule su mnoge da već u mlađim danima počnu razmišljati o štednji za umirovljeničke dane. Kako 'podebljati' svoje mirovine da bismo u kasnijoj dobi živjeli što lakše?

Nekoliko je modela u koje možemo uložiti svoj novac kako bismo tijekom treće dobi živjeli financijski lakše nego da samo ovisimo o mirovini nakon radnog staža.

Pročitajte i ovo Zvonimir Rusjan Provjereno donosi 14 godina čeka rješenje za zasluženu mirovinu: ''Vjerojatno čekaju da umrem'' Provjereno: Zvonimir Rusjan - 3 Užasna situacija SKANDALOZNO Zvonimir je 11 godina bez mirovine zbog nevjerojatnog razloga: "Vjerojatno čekaju da umrem..."

>> Umirovljenički život: S mirovinom jedva spajaju kraj s krajem

Način na koji možemo štedjeti za mirovinu su:
- osiguranje života
- osiguranje života sa investicijskim fondovima
- dobrovoljni mirovinski fond
- rentna štednja.

'Zapravo je jedino rentna štednja štednja koja ne pokriva rizik smrti i samim time klijent dobiva više novca na kraju. Treći dobrovoljni mirovinski stup i osiguranje života povezano sa investicijskim fondovima su investicije u kojima klijent sam preuzima rizik isplate na kraju što znači da nema garantirane osigurane svote za isplatu nego ona ovisi o vrijednosti udjela u fondu koje je klijent izabrao. Osiguranje života uz komponentu štednje ima i komponentu osiguranja koja garantira isplatu u slučaju smrti korisniku osiguranja i na taj način ima dodanu vrijednost u financijskoj zaštiti obitelji bez obzira na proteklo vrijeme trajanja štednje', rekla je za Dnevnik.hr Ivona Mijatović, financijska analitičarka Moj Bankar

Koliko od štednje možemo dobiti Mijatović je objasnila na primjeru osobe rođene 1978. godine koja mjesečno izdvaja 300 kuna:

Štednja 20 godina

Ukoliko štedimo 20 godina kroz policu životnog osiguranja po isteku osiguranja imati ćemo 71.234,25,00 kn, a sa očekivanom dobiti 95.469,75 kuna, ali biti ćemo osigurani svih 20 godina od bolesti i smrti, te će na taj način biti osigurana i naša obitelj u slučaju gubitka radne sposobnosti usljed bolesti ili smrti.

Ukoliko štedimo 20 godina kroz rentnu štednju imati ćemo kapitalizirani iznos od 74.274,00 kn, sa očekivanom dobiti 103.981,74 kn, ali u slučaju smrti bit će isplaćen do tada uplaćeni novac plus pripisana dobit, a za tešku bolest nismo pokriveni.

Štednja 30 godina

Ukoliko štedimo kroz policu osiguranja 30 godina, po isteku osiguranja imati ćemo 105.851,00 kuna, a sa očekivanom dobiti 172.056,00 kuna.

Ukoliko toliko štedimo kroz rentnu štednju imati ćemo kapitalizirani iznos od 118.980,45 ,00 kuna, a s očekivanom dobiti 196.317,00 kuna.

Ukoliko štedimo kroz investicije (treći mirovinski stup ili osiguranje povezano sa investicijskim fondovima) i pretpostavku da će fond ostvariti šest posto prinosa na godinu nakon 20 godina ćemo imati 156.557,00 kuna, a za 30 godina 336.468,00 kuna.

U ministarstvu rada i mirovinskog sustava detaljnije su pojasnili dobrovoljno mirovinsko osiguranje.

Prema Važećem Zakonu o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima poticajna sredstva iznose 15 posto od uplaćenog doprinosa svakog pojedinog člana dobrovoljnog mirovinskog fonda za prethodnu kalendarsku godinu, a najviše do uplaćenih 5.000,00 kn doprinosa iz čega proizlazi da osiguranik za uplaćenih 5.000,00 kn godišnje od strane države dobije poticaju u iznosu od 750,00 kn. Trenutno u Republici Hrvatskoj u III. stupu postoj 6 otvorenih dobrovoljnih fondova s ukupno 191 tisućom članova i 17 zatvorenih dobrovoljnih fondova s ukupno 23 tisuće članova. Nadalje, u Hrvatskoj ima 10.639 korisnika mirovina iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja.

'Svakako treba naglasiti da su prijašnje generacije u velikoj mjeri prepuštale državi brigu o vlastitom standardu zbog čega se nije u dovoljnoj mjeri razvila kulturu financijskog planiranja za starost. Prelaskom na drugačije uređen sustav, pojavili su se novi oblici privatnih štednji, a u konačnici i novi mirovinski sustav koji je otvorio mogućnost da građani osobnim angažmanom kroz osobnu mirovinsku štednju kreiraju svoja buduća primanja', rekao je glasnogovornik Krunoslav Vidić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene