Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je, reagirajući na komentar hrvatskog predsjednika Ive Josipovića kako on ima puno razumjevanje za brigu hrvatskog predsjednika.


Josipović je izjavio da Jeremić treba u pogledu Kosova 'odvojiti svoju funkciju predsjednika Opće skupštine UN-a od političara lokalne naravi'.

Jeremić, koji će od rujna u jednogodišnjem mandatu predsjedavati Općoj skupštini UN, u izjavi dostavljenoj srbijanskoj agenciji Tanjug kazao je kako on ne sumnja u to da predsjednik Josipović ima najbolje namjere i da se raduje predsjedanju Srbije Općom skupštinom UN.

Vezani članci Branko Bačić Bačić: "Čvrsto stojimo iza ministra Beroša, niti jedan ministar u posljednjih 20 godina nije se suočio s izazovima s kojima se suočio on" Slika nije dostupna Josipović o Jeremiću: Nadam se da neće biti prepreka dobroj suradnji

>> Glavni tajnik UN-a: Vukovar je najveće poprište ratnih zločina u Hrvatskoj

'Nema razloga da strahuje da mi odgovornost, koja nam je povjerena većinom glasova čovječanstva, nećemo opravdati predsjedajući na potpuno fer način i uz striktno poštivanje Povelje UN i svih drugih pravila ove najvažnije međunarodne organizacije. Ona između ostalog i na prilično jasan način definiraju procedure kojima se tu ostvaruje članstvo, i bojim se da one nisu naročito povoljne za secesionističke teritorije poput Kosova i Metohije', naveo je Jeremić.

Predsjednik Josipović u subotu je, nakon sastanka s glavnim tajnikom UN Ban Ki-Moonom na Brijunima, komentirajući izjavu Jeremića da Kosovo, tijekom predsjedanja Srbije Općoj skupštini može postati članom UN 'samo preko njega mrtvog', kazao kako je stajalište Hrvatske prema Kosovu definirano činjenicom 'da smo mi priznali Kosovo te da je hrvatska politika određena tom činjenicom'.

'Mi želimo dobre odnose sa svim zemljama u regiji i nastojimo takve odnose izgraditi i sa Srbijom. Izjava Vuka Jeremića kao ministra je očekivana jer je takva politika Srbije prema Kosovu', istaknuo je Josipović dodavši kako bi Jeremić trebao 'odvojiti svoju funkciju predsjednika Opće skupštine UN-a od političara lokalne naravi i u tom kontekstu je njegova izjava možda neprimjerena'.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.