Mraz, ilustracija
Mraz, ilustracija Foto: Igor Kralj/Pixsell

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević proglasila je za područje Zagreba prirodnu nepogodu uzrokovanu mrazom. Građani na čijoj je imovini od 6. do 8. travnja nastala šteta istu mogu prijaviti Gradskom povjerenstvu.


Grad Zagreb je objavio javni poziv za osobe na čijoj je imovini, točnije poljoprivrednim kulturama, u razdoblju od 6. do 8. travnja 2021. nastala šteta uzrokovana mrazom na području Zagreba.

Vezani članci Dugovi Zagreba - Nova vlast - 6 Bivši Bandićev pročelnik za financije o onome što čeka Tomislava Tomaševića: "Ne bih mu bio u koži, situacija je složena" Danijela Dolenec Tomašević češlja gradske financije, njegova zamjenica poručuje: "Neki dio dio voznog parka mora postojati, ali ne u opsegu kakav je bio do sada"

Štetu se može prijaviti Gradskom povjerenstvu Grada Zagreba za procjenu šteta od prirodnih nepogoda u pisanom obliku, na propisanom PN obrascu koji se mogu preuzeti na web stranicama Grada Zagreba i u pisarnicama Gradske uprave.

Detaljnije upute vezane uz proceduru prijave štete mogu se dobiti na brojevima telefona 01/610-1695; 01/658-5647 i 01/658-5682 te putem elektroničke pošte: poljoprivreda@zagreb.hr.

Velike štete

Zakonski rok za dostavu prijave šteta je osam dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode odnosno do 14. svibnja 2021.

Početkom travnja jutarnje temperature su se nekoliko dana spuštale do -7 stupnjeva Celzijevih te je, prema dojavama poljoprivrednih proizvođača, mraz uzrokovao značajne štete na poljoprivrednim kulturama.

Stradale su gotovo sve voćne vrste, čak i one u plastenicima, dok su jagode na otvorenom stradale gotovo potpuno. Šteta na vinovoj lozi procijenjena je na oko 30 posto, dok na voćarskim kulturama ranih sorti štete od mraza dosežu i do 95 posto.