Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poručila djeci

Jelavić u povodu Dječjeg tjedna: 'Nemojte šutjeti o problemima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Dječjeg tjedna, koji će se obilježiti od 1. do 7. listopada diljem Hrvatske, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić poručila je djeci da ne šute o svojim problemima i obrate se za pomoć najbližim odraslima, da traže informacije i odgovore na pitanja koja su im važna te da nauče jasno iznijeti svoje mišljenje i zauzeti se za zaštitu svojih i tuđih prava.

Jelavić smatra kako se svijest o dječjim pravima treba podići i tog tjedna, tijekom kojega će se održati niz događanja za djecu i s djecom što slave dječje stvaralaštvo i kojima lokalna zajednica pokazuje koliko cijeni djecu kao članove društva, a djeca pokazuju da zaslužuju još mnogo više.

Podsjetila je kako svako dijete ima pravo na zaštitu od svih oblika nasilja u vlastitom domu i u institucijama, u stvarnom i u virtualnom svijetu, te pravo na jednak pristup odgoju i obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi, uz posebnu pažnju prema ranjivim skupinama kao što su djeca s teškoćama u razvoju, romska djeca ili djeca smještena u ustanovama.Istaknula je i kako sva djeca imaju pravo na informacije i na sudjelovanje u odlučivanju o pitanjima koja utječu na njihov život.

>> Rodilište KB Merkur proglašeno 'prijateljem djece'

Jelavić je upozorila kako odgovornost za to u kolikoj se mjeri dječja prava doista ostvaruju u svakodnevnom životu djece na odraslima, ponajprije na onima koji donose odluke i primjenjuju propise te na onima koji se skrbe o djeci.

'Ne zaboravimo da djeca trebaju zaštitu i poticaje odraslih da bi zdravo odrastala, ali i da bi se naučila ponašati odgovorno prema sebi i prema drugima', ustvrdila je. 'Ne zaboravimo uzeti u obzir i dječju perspektivu, svaki put kad se bavimo djecom. Slušajmo što nam djeca imaju reći, osobito u Dječjem tjednu i nemojmo zaboraviti njihove poruke', poručila je Jelavić odraslima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Stop zlostavljanju, ilustracija IZVJEŠĆE PRAVOBRANITELJICE Sustav i dalje nema odgovor: "Osamdeset posto ubijenih žena žrtve su bliskih osoba" Djeca koja prose - 7 Večeras u Provjerenom Djeca od koje ne smijemo odustati: "Što mi može policija? Napišu mi kaznu, puste i to je to"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene