Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od strane Ministarstva i UNICEF-a

Rodilište KB Merkur proglašeno 'prijateljem djece'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rodilište Klinike za dječje bolesti i porode Kliničke bolnice (KB) Merkur danas je od strane Ministarstva zdravlja i UNICEF-a proglašeno 'Rodilištem - prijateljem djece', kao 24. rodilište u Hrvatskoj od ukupno njih 31 i drugo u Zagrebu s tim statusom.

Da bi steklo status prijatelja djece, rodilište treba dokazati da je uspješno primijenilo deset koraka za uspješno dojenje te poštivati odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko.

Rodilište KB Merkur među vodećim je hrvatskim rodilištima prema broju poroda, a ispunilo je sve potrebne preduvjete za dobivanje ovog statusa - edukacija osoblja i trudnica o dojenju, poticanje podoja unutar pola sata od poroda, zajednički boravak majki i novorođenčadi 24 sata te poticanje isključivog dojenja.

Ravnatelju KB Merkur dr. Dinku Škegri priznanje je uručio zamjenik ministra zdravlja, Marijan Cesarik i regionalna direktorica UNICEF-a Marie-Pierre Poirier. Cesarik je čestitao svim zaposlenicima rodilišta i poželio im puno uspjeha u daljnjem radu. 'Naša djeca najvažnija su za našu budućnost', rekao je. Škegro je kazao da je dodjela statusa 'prijatelja djece' rodilištu KB Merkur jedan od pokazatelja da ono poštuje standarde, a rezultat je to, dodao je, napornog rada djelatnika te klinike.

>> KBC Dubrava dobio novi dijagnostički uređaj vrijedan milijun kuna

Koordinator programa 'Rodilište - prijatelj djece', dr. Josip Grgurić rekao je da se na dobivanju statusa radilo posljednjih 20 godina, napomenuvši da u svijetu 30 tisuća rodilišta ima status 'Rodilišta - prijatelja djece'. Istaknuo je važnost zajedničkog boravka majke i djeteta odmah nakon poroda, važnost edukacije trudnica i zdravstvenih djelatnika o dojenju te podršku zajednice i obitelji majci nakon dolaska iz rodilišta.

Status 'Rodilište - prijatelj djece' nije trajan, jer se rodilišta ponovno ocjenjuju svake tri godine. Do sada je pet rodilišta u Hrvatskoj obnovilo taj status (Rijeka, Sv. Duh, Vukovar, Dubrovnik i Koprivnica). Uspješnost provedbe ovog programa u Hrvatskoj nedavno je potvrdio i svjetski znanstveni časopis za dojenje 'Journal of Human Lactaction', koji je u zadnjem broju hrvatska iskustva u promicanju dojenja uvrstio uz singapurska, švedska, engleska i američka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo PR Oglas Merkur osiguranje organiziralo panel na temu muškog zdravlja Sinjsko rodilište, ilustracija - 3 Rodilište pred gašenjem Zašto se sinjska djeca rađaju u - Splitu? "To je izravan udar na tradiciju, na identitet i naše korijene"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene