Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekipa Provjerenog doznala je čemu uopće služi znoj i što si činimo kada se protiv njega borimo?


U iznimnim situacijama naš je organizam u stanju proizvesti čak 15 litara znoja na dan. Za tu je funkciju na ljudskom tijelu zaduženo od dva do četiri milijuna žlijezda znojnica. Najviše ih ima, ne pod pazuhom, nego na stopalima.

Vezani članci Provjereno otkriva skandalozan slučaj iz riječkog KBC-a - 10 Provjereno otkriva slučaj iz riječkog KBC-a: Priopćili majci da joj nerođeno dijete neće preživjeti i dali joj skandaloznu uputu Provjereno otkriva skandalozan slučaj iz riječkog KBC-a - 6 Šokantan slučaj iz Rijeke: "Udahnula sam, napravila korak naprijed i pogledala ga. Kao da fali pola mene. Prazan zagrljaj. Ja sam mama bez djeteta...''

'Apsolutno sprječavanje znojenja imalo bi kontra efekt jer bi dolazilo do trovanja organizma', kaže dr. Miodrag Lacić, jer znoj u sebi sadrži brojne toksine poput urina i mokraćne kiseline kojih se organizam na taj način rješava.

Ipak, po sastavu je 99% voda i sam po sebi ne smrdi. Za neugodan miris krive su bakterije koje se množe na toplim i vlažnim mjestima. A u borbi protiv mokrih mrlja pod pazuhom često ne biramo sredstva bez obzira na moguće posljedice.
 
Dezodoranse i antiperspirante koristimo svakodnevno bez obzira na njihove štetne sastojke. Aluminijeve soli koje se na deklaracijama kriju pod nazivom aluminijev klorohidrat, sprječavaju znojenje i jedan su od temeljnih sastojaka antiperspiranata.

Osim što začepljuju pore i na taj način otežavaju organizmu da se rješava toksičnih tvari, aluminijeve soli novija istraživanja povezuju čak i s nastankom Alzheimerove bolesti.

Manje štetni nisu ni parabeni, kemijski spojevi koji služe kao konzervansi, a koriste se u dezodoransima. Brojna ih istraživanja povezuju s nastankom raka dojke. Unatoč tome, još uvijek se uvelike koriste u kozmetičkoj industriji. 'Zato što su jeftini, vrlo jednostavan odgovor', kaže Gordana Jovičić. Po struci prehrambeni tehnolog, Gordana je radila i u kozmetičkoj industriji i zbog svega što je vidjela, kaže, odustala je od popularnih dezodoransa. Sada u kućnoj radinosti proizvodi vlastite, s isključivo prirodnim sastojcima.
 
Žarko Lesjak u borbi protiv znoja probao je sve: dezodoranse, antiperspirante, kreme koje sprječavaju znojenje, ali ništa nije imalo učinka. Zbog toga se odlučio na radikalne mjere –lasersku operaciju žlijezda znojnica kojima se lučenje znoja pod pazuhom reducira i do 90%. I dok se mnogi od vas sigurno pitaju je li to zdavo, dr. Maltić, kirurg koji je obavio zahvat uvjerava: 'To ne može apsolutno ništa utjecati na metabolizam čovjeka niti na zdravlje.'
 
Dok je Žarku znojenje predstavljalo neugodnosti ne poslu jer je u stalnom kontaktu s ljudima, Martina i Marija, instruktorice fitnessa, znoj imaju u opisu radnoga mjesta.

Kako bismo provjerili koliko je moguće iznojiti u samo sat vremena treninga, Mariju su izvagali prije i poslije intenzivnog vježbanja na spravi za hodanje. Ukupno je izgubila 800 grama ili 8 decilitara znoja.

Stručnjaci uvjeravaju – zdravo za organizam! No mi ćemo se i dalje očito boriti protiv znoja. Što nam omiljeni dezodorans dugoročno čini zdravlju doznajte u prilogu Provjerenog