Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključni saveznik SAD-a u regiji

Američki državni odvjetnik u Zagrebu: ''S Hrvatskom imamo najbliskije odnose''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni odvjetnik Jeff Sessions sudjelovao je u četvrtak na regionalnoj radionici o transnacionalnom organiziranom kriminalu u Policijskoj akademiji nakon koje je u zajedničkoj izjavi sa hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem rekao da SAD ima najbliskiju suradnju s Hrvatskom te da takva postignuća želi proširiti i na druge zemlje u regiji.

Na regionalnoj radionici o transnacionalnom organiziranom kriminalu u Policijskoj akademiji američki tužitelj sudjelovao je zajedno s državnim odvjetnicima iz šest regionalnih zemalja – Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Pročitajte i ovo Suđenje članovima 'Ndranghete Moćna kriminalna mreža Završilo povijesno suđenje mafiji: Jeziva svjedočanstva o brutalnim zlodjelima, sudnica u bunkeru, zvučna imena iz politike, neviđene mjere sigurnosti... Mario Banožić i Klaudia Tanner - 2 dobar okvir Banožić i austrijska ministrica potpisali novi sporazum Hrvatske i Austrije o vojnoj suradnji

Te zemlje, kazao je Sessions, imaju partnerstvo sa SAD-om koje traje već desetljećima, a može ga se nadograditi u borbi protiv terorizma, trgovine drogom, krijumčarenja ljudima i korupcije.

U ta partnerstva, dodao je Sessions, SAD ulaže slanjem svojih stručnjaka, a ta je država razmjestila i nekoliko svojih tužitelja i policijskih savjetnika u veleposlanstvima u zemljama regije.

Ta suradnja već ubire plodove u borbi protiv organiziranog kriminala, rekao je Sessions, navevši da je u posljednje tri godine uhićeno 118 ljudi te su zaplijenjeni droga i oružje. Samo je u ožujku hrvatska policija u suradnji s DEA-om, primjerice, zaplijenila je 100 kilograma kokaina.

SAD ima najbliskiju suradnju s Hrvatskom, a takva postignuća želi proširiti u čitavoj regiji, zaključio je Sessions, koji je Božinovića ugostio u siječnju u Washingtonu.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova kazao je da je i danas potvrđeno kako je Hrvatska u ovom dijelu Europe ključni saveznik SAD-a te da su on i Sessions razgovarali o produbljivanju tog strateškog partnerstva.

Božinović je ocijenio da se od njegova posjeta SAD-u u siječnju, kada su postavili temelje za jaču institucionalnu suradnju, već vide značajni pomaci i rezultati. Upravljajući akcijom Nana u kojoj je zaplijenjeno sto kilograma kokaina, hrvatska policija pokazala je da je zajedno s DEA-om sposobna koordinirati i policije iz drugih zemalja, primjerice Kolumbije, Paname, Njemačke, Italije.

Podsjetio je da Hrvatska s SAD-om u području vladavine prava surađuje bilateralno, ali i kroz Interpol i Europol, a američkog državnog odvjetnika izvijestio je također da u Hrvatskoj uskoro na snagu stupa PNR direktiva o razmjeni informacija o sumnjivim osobama u zračnom međunarodnom prometu. Razmjena informacija važna je za sva područja policijskog rada, ali je i važan elemenat koji se ocjenjuje kad se govori o (američkom) programu izuzeća od viza s obzirom da je Hrvatska jedan od pet članica EU-a koja još čeka da uđe u taj program, rekao je Božinović.

Hrvatski je ministar s američkim tužiteljem razgovarao i o migracijama, izvijestivši ga o stanju migracijskih trendova, s naglaskom na rutu koja se u zadnje vrijeme otvara u BiH. Božinović je rekao da mu je drago što SAD podržava ulazak Hrvatske u šengensku zonu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene