Korištenje mobitela za vrijeme vožnje postaje sve češći uzrok prometnih nesreća. Telefoniranje je odmah iza brzine, alkohola i nekorištenja sigurnosnog pojasa.


Korištenje mobitela za vrijeme vožnje jednako je opasno kao i vožnja u pijanom stanju, a pisanje poruke, još je opasnije. Istraživanje Hrvatske udruge menadžera sigurnosti pokazalo je kako 90 posto ispitanih vozača koristi mobitel.

Vezani članci Sve je više prometnih nesreća - 1 Srušen crni rekord u travnju: Pet preminulih na hrvatskim cestama u roku od 24 sata Slika nije dostupna OPASNA NAVIKA Policija pronašla način kako prekršiteljima stati na kraj

Mobitel je četvrti ubojica na prometnicama. Opasan je jednako kao brzina, alkohol i nevezanje sigurnosnim pojasom.

„Mobitel je jedan od najopasnijih distraktora, dakle uređaj koji odvlači pažnju sa svih sposobnosti i osobina koje su potrebne za uspješnu vožnju. Samo korištenje mobitela povećava 4 do 9 puta vjerojatnost događanja srmtne nesreće“, kaže Ljiljana Mikluš, sekcija za prometnu psihologiju.

Jednako opasno kao i vožnja pod utjecajem alkohola

Telefoniranje u automobilu jednako je opasno kao i vožnja pod utjecajem alkohola, mobitel vam ometa pažnju kao da u krvi imate 1 promil alkohola, a još više vam ometa pisanje poruke, ako pišete poruku za vrijeme vožnje, mogućnost od prometne nesreće je 23 puta veća.

Jesu li mobiteli uistinu krivci za nesreće, u policiji ističu, kako je teško dokazivo.

„Problem je u tome da mi jednostavno ne možemo dokazati da je vozač za vrijeme prometne koristio mobitel, to je nedokazivo bez nekih vrlo velikih tehničkih zahvata“, kaže Miron Huljak, Ravnateljstvo policije.

Uvrede na prometnicama

Uvrede i privatni život preselili smo na prometnice. Razgovor je i dalje na prvom mjestu korištenja mobitela u automobilu. Slijede poruke, društvene mreže, a tek je manji dio onih koji mobitel koriste kao navigaciju. Muškarci ga više koriste od žena.

„Možda nakon minute dvije u vožnji slijedi parkiralište ili odmorište na autocesti kada možemo obaviti taj telefonski poziv ili odgovoriti na sms“, kaže Alen Ostojić, Hrvatska udruga menadžera sigurnosti.

Kazna od 500 kuna za korištenje mobitela je premala, trebala bi biti veća, složni su svi. Osim vozača, mobitel koriste i pješaci i biciklisti. Razgovori su i kod njih na prvom mjestu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr