Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlaze na ceste

Policija uvodi pojačane kontrole na svim prometnicama. Evo i zašto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki drugi dan na hrvatskim cestama pogine jedna osoba. Upravo zbog toga policija izlazi na ulice, a pojačane kontrole očekuju se na svim prometnicama. Kontrolira se sve: brzina, alkohol, pojas na svim sjedalima, kao i kaciga kod motociklista.

Kako bi prometnih nesreća bilo što manje, policija najavljuje strože kontrole.

Pročitajte i ovo Autocesta Stanje u prometu Ponovno otvorena autocesta A1 u smjeru juga, u prekidu su neke trajektne linije Prometna policija, ilustracija Tragedija kod Bjelovara Prometna nesreća na obilaznici: U sudaru poginuo vozač traktora

"Brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, ali svakako ćemo pozornost obratiti i na nepropisno korištenje mobitela kao i na nekorištenje pasivnih elemenata sigurnosti. Tu prvenstveno mislim na korištenje sigurnosnog pojasa na svim sjedalima", rekao je Josip Mataija iz MUP-a.

Policija će kontrolirati mjesta najčešćih prometnih nesreća, posebno vikendom: "U njih ćemo uključiti maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, ali i svu raspoloživu tehniku", rekao je Mataija.

Iako je broj poginulih manji nego prošle godine, podaci su i dalje zastrašujući. U prva tri mjeseca na hrvatskim prometnicama život je izgubilo 49 osoba, a najčešći uzroci stradavanja jesu brzina i alkohol.

Prometni stručnjak Željko Marušić tvrdi kako na smrtnost najviše utječe brzina i ona je dominantni faktor u 90 posto nesreća.

U udruzi za sigurnost prometa ističu kako mladi još više moraju biti u fokusu kontrole.

"Svaki peti mladi vozač bi trebao biti alkotestiran čime bi se sigurno broj prometnih nesreća smanjio kao i sve one posljedice od onih najtežih smrtnih stradavanja do ozljeđivanja", rekao je Davor Lisicin iz udruge za sigurnost u prometu.

A toga bi bilo manje i da su nam automobili mlađi i sigurniji. "Vozni park osobnih vozila je u toj kategoriji ostario 13 godina", zaključio je Lisicin.

Brzina, alkohol i stara vozila su na žalost dobitna kombinacija za stradavanje na cesti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene