Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrovitelj Turistička zajednica grada Zagreba

Jedinstveno iskustvo suvremene umjetnosti: Zagreb postaje galerija na otvorenom s više od 30 umjetničkih projekata

Aktualno Galerija Artupunktura - 1 Artupunktura - 1 Foto: PR Artupunktura Artupunktura Foto: PR Artupunktura Artupunktura Foto: PR Artupunktura Artupunktura Foto: PR +6 Artupunktura Galerija 1/11 >>
Tijekom listopada i studenog Zagreb se presvlači u novo ruho satkano od urbane kulture i stvaralačkog duha koje je spremno impresionirati. Zahvaljujući trećoj po redu Artupunkturi, jedinstvenom projektu Turističke zajednice grada Zagreba i brojnih partnera projekta, gradom će u potpunosti zavladati umjetnost i postati njegova žila kucavica. Brojni projekti čekaju nas na raznim punktovima, od središta grada prema drugim kvartovima, koji će raznim performansima, akcijama, izložbama i instalacijama (u)disati umjetnost.

Nakon potresa koji je pogodio Zagreb 2020. godine, kao i pandemije koja nas je pomalo udaljila jedne od drugih, Zagreb je (p)ostao ranjeni grad koji je vapio za ozdravljenjem i u toj je misiji umjetnost postala glavni kanal kojim mu je olakšana bol.

Godinu dana kasnije Artupunktura je, u svojem prvom izdanju, Zagrepčanima i svim posjetiteljima ponudila širom otvorene ruke kroz čiji se dodir razvijao sveobuhvatan društveni proces u kojem je umjetničko stvaralaštvo pružilo nove perspektive svojom prisutnošću u javnom prostoru. "Tada smo počeli s 8 projekata i partnera, prošle godine smo ih imali još 15, a ove godine s ukupno 30 projekata Artupunktura se predstavlja u svojem najkvalitetnijem i najopširnijem izdanju do sada." – rekla je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Artupunktura Artupunktura (Foto: PR)

Treća po redu Akupunktura, u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i brojnih partnera, zrelija je od prethodnih izdanja projekta, intenzivnija je i usmjerenija u svojoj misiji da Zagreb u svojim javnim prostorima i zajednicama prigrli umjetnost i urbanu viziju koju mu nudi.

Na samom otvorenju 12. listopada očekuje nas jedna simbolička promjena kojom se pozdravlja ljubav prema Zagrebu: "Umjetnost u zajednici širimo na cijeli Zagreb, pokrećemo i inicijative gdje ćemo, primjerice, Prolaz neboder u samom središtu Zagreba - simbolički preimenovati u Prolaz Tomislava Gotovca te ćemo time apostrofirati značaj umjetnosti u javnom prostoru i zajednici. Intervencijama u urbanom i prirodnom prostoru, istraživanjima i izričajima u klasičnim i eksperimentalnim medijima postavljamo temelje internacionalizacije Artupunkture, stoga ćemo je po uzoru i na druge velike svjetske manifestacije iz područja umjetnosti i kulture, počevši od ove godine, organizirati bienalno''.

Artupunktura Artupunktura (Foto: PR)

Od spektakularnog otvorenja s posebnom simbolikom preko raznih punktova diljem Zagreba koji zaslužuju pozornost i pažnju

Osim šetnje kroz Prolaz Tomislava Gotovca koji se svojim performansima posebnim vezom utkao u identitet suvremene umjetnosti Zagreba, pred nama su i drugi hvalevrijedni projekti koje bi bilo prava šteta propustiti. Neki od njih trajat će tek nekoliko dana, a neke ćemo imati priliku razgledati i tijekom mjeseca studenog.

Jedan od takvih projekata je i umjetnička instalacija "Rezonanca nepredviđenog" koja je predstavljena u Yokohami, a iza koje stoji Ivana Franke, čiji je rad uvršten u javnome prostoru vodeće platforme za umjetnost Artsy. Zahvaljujući Artupunkturi, ove će godine i naš glavni grad ekskluzivno u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu dobiti svoju inačicu ovog svjetski poznatog rada kojim se problematiziraju granice prostorne i vizualne percepcije.

Kroz kulturnu i galerijsku scenu grada Zagreba provest će nas "Reli po galerijama". Interaktivna i kulturna manifestacija koja se u subotu 14. listopada održava u ukupno 11 galerija u središtu Zagreba kako bi posjetitelji u jednoj večeri imali priliku vidjeti brojne izložbe koje u središte pozornosti stavljaju lokalni umjetnici.

Među izložbama koje je moguće vidjeti na više lokacija diljem Zagreba su "Art Bubble / Art & Money" i "Art Studio Walking Tour". Projekti osmišljeni kako bi umjetnici kroz razne privremene izložbene prostore ili pak u svojim ateljeima imali priliku doprijeti do većeg broja ljudi i otvoriti svoja vrata za širu publiku.

Na ovogodišnjoj Artupunkturi slavit ćemo obljetnice umjetničkog stvaranja i djelovanja

Umjetnički paviljon, kulturna ustanova smještene u samom srcu Zagreba koja je trenutno zatvorena zbog obnove nakon potresa, ove će godine proslaviti 125 godina postojanja. Zbog građevinskih radova koji onemogućuju da kao izložbeni prostor postane domom brojnim umjetničkim djelima, ilustratorica Klasja Habjan ceradu paviljona iscrtat će pozitivnim crtežima zbog kojih će barem na tren djelovati kako se iza njih ne odvija ozbiljni građevinski pothvat i tako promatračima predstaviti nepredvidivu imaginarnu umjetničku igru u kojoj možemo uživati od 13. pa sve do 31. listopada.

Zagrebačko kazalište mladih svoj će 75. rođendan proslaviti 18. listopada Glazbenim atrijem, odnosno glazbeno-scenskim spektaklom u režiji Pavlice Bajsić Brazzoduro.

Od Dubrave do Trešnjevke umjetnost se provlači kroz svaku poru grada

Artupunktura u Dubravi postavlja Narodno sveučilište Dubrava kao epicentar za kulturna zbivanja na istoku grada. Osim izložbe "Male priče na pariće" Željka Krčadinca u Fotogaleriji Dubrava, izložba pod nazivom "Izlaz" akademske slikarice Sanje Jureško razgledati se može u Galeriji Vladimir Filakovac od 13. listopada. Kako nastaje umjetničko djelo te sve od same ideje pa do realizacije, posjetitelji će imati priliku doživjeti iz prve ruke ispred Kulturnog centra u Dubravi 21. i 22. listopada za vrijeme trajanja Likovne kolonije.

U Centru za kulturu Trešnjevka u Parku Stara Trešnjevka 1, kao i u izlozima pojedinih lokala kroz Tratinsku ulicu, umjetnica Gordana Bakić izložit će svoje stare fotografije iz obiteljskih albuma u sklopu akciju "Trešnjevka se budi". Kroz promatranje kvarta koji uspješno spaja staro, kao i usporedbama Trešnjevke kakva je ona bila nekad i kakva je danas, CEKATE i projekt Mapiranje Trešnjevke želi probuditi i potaknuti svijest građana za međusobnom suradnjom u ovom živopisnom zagrebačkom kvartu.

Artupunktura Artupunktura (Foto: PR)

Ne postoji razlog zbog kojeg tijekom ovog i idućeg mjeseca ne bismo prošetali Zagrebom i provjerili što nas sve očekuje na dobro poznatim lokacijama koje ćemo, kroz Artupunkturu i njezin bogati sadržaj, imati priliku gledati iz neke druge perspektive, nekim drugim očima. Sve detalje o projektima, kao i datume i vrijeme njihova održavanja, možete pogledati na službenoj internetskoj stranici.


 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Turistička zajednica grada Zagreba po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene