Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dubrovačka bolnica sve poriče

Je li u Dubrovniku obavljen pobačaj bez anestezije? Ministarstvo šalje inspekciju, a oporba se digla na noge

Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministar zdravstva Milan Kujundžić od dubrovačke bolnice zatražio je očitovanje zbog informacije da je u toj bolnici obavljen pobačaj bez anestezije jer su se navodno u smjeni svi anesteziolozi pozvali na priziv savjesti.

Ministarstvo zdravstva provjerava je li u dubrovačkoj bolnici obavljen pobačaj bez ikakve anestezije jer su se svi anestezilozi taj dan pozvali na priziv savjesti.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika

"Uvijek reagiramo kada dobijemo dojavu o kršenju zakona, pa smo tako i od dubrovačke bolnice zatražili očitovanje, a onda ćemo poslati inspekciju", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

U dubrovačkoj bolnici tvrde da nemaju saznanja o takvom slučaju i da je sustav organiziran da se to ne može dogoditi.

"Mi, kao i svaka druga zdravstvena ustanova, moramo osigurati dovoljan broj anesteziloga koji će sudjelovati u tom zahvatu. Mi ih imamo i nema razloga da se bilo kojoj ženi to radi bez anestezije", rekao je Mario Wokaunn, zamjenik ravnatelja dubrovačke bolnice.

Informacija o pobačaju na živo stigla je od predsjednice Komore primalja, koja slučaj u srijedu nije htjela komentirati, ali je rekla da je o incidentu pročitala u jednom od svjedočanstava pacijentica.

"Mi imamo liječnike anesteziloge koji sudjeluju u tom postupku", rekao je Wokaunn.

Voditeljica odjela za anesteziju rekla je da imaju dovoljan broj liječnika koji ne koriste priziv savjesti i da je ovakav slučaj nemoguć.

"Bez ikakve anestezije se pobačaj apsolutno nikada ne radi. Postoje dvije vrste aneztezija: opća i lokalna, ali traži se odabir žene. Lokalna anestezija koristi za sve zahvate, a ne samo ginekološke", rekla je Marija Doršner, voditeljica Odjela za anesteziju Opće bolnice Dubrovnik.

Zbog sumnji u abortus bez anestezije se na noge digla i oporba

Zbog navodnog slučaja u Dubrovniku, na noge se digla i oporba. Anka Mrak Taritaš i Mirando Mrsić traže da se hitno uredi zakon kada je u pitanju priziv savjesti.

"Donesite zakon i definirajte što je priziv savjesti. Druga stvar: ravnatelji bolnica su dužni ogranizirati posao", rekla je Mrak Taritaš.

"Prekid trudnoće uopće ne rade u bolnicama Sveti Duh u Zagrebu, Našicama, Virovitici, Požegi, Vinkovcima", rekao je Mrsić.

Ministar zdravstva poručio je da svim djelatnicima treba omogućiti priziv savjesti, ali i svim pacijentima dostupnost medicinskog postupka.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene