Primalje sve češće odbijaju zbog priziva savjesti asistirati na abortusima. Žele zakonsko jamstvo da zbog toga neće ostati bez posla, ali i da će pacijentice ostati zaštićene.

Galerija


Prve u rukama drže novorođenče i pri ruci su majkama. Pa je posao primalje itekako važan.

Vezani članci Trudnoća, ilustracija (Foto: Pixsell, Grgo Jelavic) Primalje će mijenjati liječnike u praćenju trudnoće, bit će prisutne i na porođaju Hilaria Baldwin (Foto: Instagram) Potresna objava supruge holivudskog glumca: ''Ne želim ovo skrivati zato što nije pozitivno...''

''Pomažemo pri porađaju, ne porađamo, ali pomažemo ženama da se porode'', rekla je Nasiha Kukec, primalja u Klinici Sveti duh.

No ono što rade seže i izvan same rađaonice. Primalje provode edukacije, ali i asistiraju pri pobačaju. Pa se i uz njihovo zanimanje veže - priziv savjesti.

''Ne znam da se u našoj klinici itko pozvao na priziv savjesti. To još nije kod primalja zakonom regulirano'', kaže Kukec.

Da se regulira, traže iz Hrvatske komore primalja. Od njih oko 1700 oko 13 posto pozvalo se na priziv savjesti. Jedna zbog edukacije o kontracepciji.

''Treba puno bolje definirati kada, kako, gdje pod kojim uvjetima, koji su to medicinski postupci. Jako bitno je napraviti jednu bazu podataka pri ministarstvu svih djelatnika tako da bi to bilo transparentno'', obrazlaže Barbara Finderle predsjednica Hrvatske komore primalja.

Ministar zdravstva Milan Kujudnžić – šturo: ''I sada se primalje odnosno bilo koji djelatnik u medicini može pozivati na priziv savjesti, a bit će to regulirano, ako treba preciznije Zakonom o primaljama.''

Za liječnike je primjerice priziv savjesti definiran Zakonom o liječništvu, a iz liječničke komore smatraju da je priziv savjesti sam po sebi - jasan.

''Mislim da se priziv savjesti upravo odnosi na savjest. Svatko ima svoju koja je regulirana raznoliko. Ali je druga stvar što mora država osigurati u smislu da svatko ima pravo na zdravstvenu zaštitu'', rekla je Lada Zibar iz Povjerenstva za medicinsku etiku.

Upravo tu primalje vide problem - jer u manjim rodilištima u smjeni radi samo jedna. Ako se pozove na priziv savjesti - primalje traže i da se jasno odredi što treba učiniti da se zaštiti pacijentica.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr