Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema straha od kataklizme

'Je li pomor početak kraja? Nije!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomor životinja u svijetu nije u razmjerima kataklizme, to je normalna stvar, ističu hrvatski stručnjaci.

'Par tisuća mrtvih životinja na stotine milijuna ne predstavlja kraj svijeta već prirodnu anomaliju čije uzroke možda čak nikada ni nećemo saznati. Kao što kolosalna eksplozija u Tunguskoj 1908. predstavlja najjači takav incident u novijoj povijesti koji do danas nije ni približno objašnjen', rekao je za Dnevnik.hr Drago Plečko, vodeći hrvatski stručnjak za rubna područja znanosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje misterij 'Bilo je zastrašujuće, mom je prijatelju ptica umalo pala na glavu' Slika nije dostupna Znanstvenici u čudu Misterij: 'Što god je uzrokovalo pomor 5.000 ptica, snašlo ih je brzo'

>> Više od dva milijuna: Masovno umiru ptice, ribe i rakovi

'Fenomeni padanja životinja s neba nisu nešto novo', ustvrdio je. Naime, američki istraživač anomalija Charles Fort koji je za života popisao oko 40,000 neobičnih pojava, zabilježio je slučajeve kada su s neba padale tisuće žaba, iznenada, kao iz nekog trenutno stvorenog oblaka', objasnio nam je Plečko.

Virus kao uzrok?

'Dakle, najvjerojatnije tumačenje je jedna atmosferska pojava kod koje dolazi do naglog sabijanja ledenog zraka na maloj površini, što može rezultirati pomorom većeg broja ptica i to na različitim krajevima Zemlje', smatra on. Druga je mogućnost, ističe, zagađenje vrlo jakim toksinom, najčešće otpadnim tvarima iz industrijskih pogona, koji može izazvati unutarnje krvarenje, a prije svega smrt i kod riba i drugih stvorova i u vodi i u zraku.

'U ovom bi slučaju to zagađenje bilo ograničeno zbog relativno malog broja stradalih životinja, a tu tezu čini manje vjerojatnom činjenica da će simultano na raznim dijelovima planete teško doći do zagađenja istom kemikalijom', kaže Plečko. Kao treću i najneugodniju mogućnost navodi virus te smatra da se upravo za tom varijantom najviše i traga.

Američkim ornitolozima se može vjerovati

'Nema razloga ne vjerovati američkim ornitolozima', rekao nam je u telefonskom razgovoru za Dnevnik.hr ornitolog Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode. Ukoliko je velikog vatrometa u Beebeu u Arkansasu bilo i ukoliko su se te ptice baš tada našle tamo, kaže Mikuška, vrlo je lako moguće da je to bio uzrok da ptice izgube orijentaciju, lete niže i zalijetaju se u objekte.

Dodao je kako se ne radi o rijetko viđenoj ptici u SAD-u, već o jednoj od najčešćih američkih vrsta, sličnoj našem čvorku. Jata tih ptica mogu dosegnuti brojke i do nekoliko tisuća ptica, zaključio je Mikuška. Na kraju je istaknuo kako na godinu milijune ptica ugine neprirodnom smrću, ali da se to rijetko događa čitavim jatima. Otud i tolika medijska popraćenost, smatra.

Stvar logike

Za mišljenje o pomorima životinja, koja pune naslovnice svih svjetskih medija, upitali smo i Vladimira Paara, profesora na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu. On je problem, ili misterij, sagledao s, kako kaže, logičke strane. Za pomor ptica, tvrdi, vjerojatnije je da su krivi ekstremni vremenski uvjeti na visinama.

'Gore vladaju izrazito hladne struje i moguće je da su se ptice smrzle', ponudio je kao odgovor Paar. Pomor riba, s druge strane, on nikako ne povezuje s pomorom ptica. 'Pomori riba obično su vezani za kemijsko onečišćenje', zaključio je i dodao kako ne moraju uvijek baš sve ribe uginuti kod onečišćenja, jer nemaju sve isti metabolizam.

'Mislim da nema razloga za čuđenje jer masovna uginuća ptica nisu neki izuzetak. Baš sam danas pogledao na stranicama američke udruge, ove godine je u SAD-u zabilježeno preko 90 takvih slučajeva', kazao je ornitolog Dragan Radović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene