Brodovi i nautički turizam postali su novi adut domaćeg turizma u eri koronavirusa. Iako je u dosadašnjoj turističkoj bilanci prihod bio tek nešto više od tri posto, u nautičkom turizmu mnogi vide spas ovogodišnje sezone.

Galerija Marina - 1 Marina - 2 Marina - 3 +1 Marina - 4

Nijemac Carsten Bar već 24 godine za svoj odmor odabire Jadran. U Puntu je i za svoju obitelj i za svoj brod pronašao sigurnu luku: "Zadovoljni smo ovdje. Vrlo nam je važna sigurnost i da marina uvijek pazi na naš brod", rekao je.

Vezani članci Danilo Latin Hrvatski ribari nakon snimki meduza na talijanskoj strani Jadrana: "U proteklih mjesec dana mi gotovo da ih nismo uočili" Restoran Potraga za sezoncima u turizmu počela ranije nego inače: "Ljudi čine razliku i nude gostima doživljaj i uslugu"

Čim su se otvorile granice, i Zoran Poglajev iz Slovenije stigao je u Punat kako bi provjerio u kakvu je stanju njegov brod: "Geografski položaj marine je super, ali meni je je važno i da tamo imam dobru hranu, marendice, da imamo kamere", objasnio je Poglajev.

Razvedena obala, toplo more i prirodne ljepote više nisu dovoljni za privlačenje gostiju.

"Sve se više traži i kompletna ugostiteljska ponuda, ali i smještajna ponuda u vidu malog luksuznog hotela s bungalovima, bazenom, wellnessom, sa svim sadržajima", rekla je Renata Marević, direktorica Marine Punat.

Nautičari i charter gosti sjajni su potrošači

U Hrvatskoj je nautičarima na raspolaganju ukupno 167 luka, a najviše ih je u Zadarskoj županiji. U Sukošanu je i najveća charter flota s oko 400 brodova, koja je s otvaranjem granica polako živnula.

"Proteklog vikenda imali smo nekoliko isplovljavanja, a sljedeći vikend najavljen je znatno veći broj isplovljavanja, tako da vjerujemo da će gosti u charteru prepoznati sve prednosti Hrvatske kao nautičke destinacije", rekla je Meri Matešić Sičić, glasnogovornica Marine.

Nautičari i charter gosti sjajni su potrošači, dnevno u prosjeku potroše oko 183 eura. Najviše troše u trgovinama, restoranima i kafićima. U Hrvatskoj im se nudi sedam restorana s Michelinovim zvjezdicama, a uz njih u vodiču su još 63 restorana s njihovim preporukama.

"Dnevni ulov friške ribe, naši kvarnerski škampi po kojima smo poznati, jastog, školjke. Od ove godine u ponudi imamo i sushi kartu, koja se u nautičkom turizmu pokazala kao jedan veliki trend", rekao je Davor Kapetanović, hotelijer s restoranom s Michelinovom preporukom.

Unatoč svim predispozicijama ova vrsta turizma u Hrvatskoj čini tek nešto više od tri posto udjela. Glavni aduti za popravak tog postotka pred konkurentima Španjolskom i Grčkom ove bi sezone mogli biti dobra epidemiološka slika, otvaranje granica, ali i to što turisti nakon dolaska u Hrvatsku ne moraju ići u samoizolaciju.

Lučki kapetan o sigurnosti nautičara

Za dobru nautičku sezonu važna je i sigurnost nautičara. O toj smo temi uživo u Dnevniku Nove TV razgovarali s lučkim kapetanom Darkom Glažarom. On je rekao da se, uz mnoge druge aktivnosti, Lučka kapetanija Rijeka bavi i spašavanjem putnika.

"To se može na našim plovilima i vidjeti po slovima SAR, od engleskih riječi 'search and rescue', što znači 'traganje i spašavanje'", rekao je te dodao da se Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja uvijek može dobiti na broj 195 te da su plovila uvijek spremna.

Rekao je i da su lani provedene 92 akcije, spašeno su 42 osobe i 20 plovila. Također je rekao da strani nautičari uvijek dođu s dobrim znanjem o plovidbi

"Tu uvijek naglašavam ljude iz njemačkih govornih područja, koji su vrlo strikni i vrlo točni i uvijek pozitivno reagiraju na nas jer kažu: 'Vi ste tu radi nas i naše sigurnosti'", rekao je Glažar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju