Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulazak stranaca u RH

Najavljeno otvaranje granica turistima i kontrolirani turizam: "Pratit će ih epidemiološka struka i HZJZ"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska prati situaciju na graničnim prijelazima, a ulazak turista u zemlju nadzirat će epidemiološka struka i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), kazao je u petak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civile zaštite Davor Božinović.

''Pratimo situaciju na graničnim prijelazima. Važno je shvatiti da će ulazak u Hrvatsku, pogotovo kad govorimo o turizmu, pratiti naša epidemiološka struka i HZJZ. Zbog zaštite zdravlja hrvatskih građana i gostiju važno je da postoji baza na temelju koje se može reagirati ako za tim nastupi potreba'', rekao je Božinović.

Pročitajte i ovo Koncert Kako će izgledati ljetni partyji? Božinović otkrio kakva sudbina ovog ljeta čeka noćne klubove: ''Moći će raditi, ali pod uvjetom...'' Davor Božinović i Ivana Brkić Tomljenović Gost Dnevnika Nove TV Ministar Davor Božinović: "Brine me rast broja zaraženih". Odgovorio i na pitanje očekuje li nas uskoro novo zatvaranje

Govoreći o stanju na graničnim prijelazima, Božinović je istaknuo da od četvrtka postoji online upitnik koji dodatno pojašnjava uvjete za ulazak u Republiku Hrvatsku, a koji se dosad putem mail adrese nisu mogli dobiti. Dodao je da granična policija kroz tu aplikaciju rješava 90 posto upita.

Riječ o dobrovoljnoj aplikaciji

Božinović je precizirao da je riječ o dobrovoljnoj aplikaciji koja će omogućiti turistima da unaprijed ispune uvjete i uđu u Republiku Hrvatsku.

''Tu ćemo napraviti preraspodjelu na graničnim prijelazima da oni koji su se putem aplikacije prijavili HZJZ-u mogu prolaziti bez ikakva zastoja. Jednom kad dobijete odgovor kroz aplikaciju i kad ste se prijavili gdje ćete boraviti u RH, to vrijedi sve dok vrijedi ova mjera'', dodao je.

Ministar je za kraj svibnja najavio otvaranje prema Austriji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. Izvijestio je i da je u Hrvatsku u petak od ponoći do 13 sati ušlo 5336 stranih državljana, najviše iz Slovenije.

Hrvatska će imati kontrolirani turizam

Hrvatska će u idućem razdoblju imati kontrolirani turizam, a gosti će ispunjavanjem web aplikacije prolaziti granice u nekoliko sekundi, bez čekanja, najavio je u petak ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

''Gosti neće morati čekati na granici, već će ispunjavanjem web aplikacije unaprijed prolaziti granice u nekoliko sekundi. Do 28. svibnja ćemo imati aplikaciju na temelju platforme koja se prije koristila kao dozvola. Na prvom mjestu nam je da znamo što turiste očekuje kad dolaze u Hrvatsku'', kazao je Cappelli.

Ministar turizma je naglasio da se hoteli ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima i dolasku turista te da za strane turiste već postoje objašnjenja na engleskom jeziku za sve segmente turizma.

Turisti koji su otkazali, ponovno rade rezervacije

Cappelli je precizirao da te obavijesti uključuju ponašanje u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela te odlaske u bazen ili na plažu. ''Turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati u Republici Hrvatskoj'', dodao je.

Cappelli je izvijestio da je dio turista koji su ranije otkazali rezervacije ponovno rade rezervacije za lipanj i da je Njemačka u dogovoru s ministrima svih zemalja Europske unije izrazila želju da od 15. lipnja dozvoli dolazak građana na more. Isti datum vrijedi i za Poljsku, dodao je.

''S trećim zemljama sve ovisi o dogovoru na razini EU. Mi pokušavamo poštivati protokol koji je dogovoren na razini EU, ali i poštovati bilateralne dogovore kao što smo imali sa Slovenijom'', rekao je Cappelli.

Pritom se zahvalio slovenskim i hrvatskim službama koje su uspjele stvoriti sigurnu zonu kako bi sve veći broj slovenskih turista dolazio u Hrvatsku.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene