Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan restrukturiranja

Javne tvrtke još ne znaju kako će zbrinuti višak radnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tragom najava iz Vlade da se kreće s restrukturiranjem javnih poduzeća kako bi se racionaliziralo njihovo poslovanje, provjerili smo na koji način će se zbrinjavati višak radnika.

Takve programe trebale bi donijeti uprave javnih tvrtki. Iako bi otpuštanja mogla krenuti već od ljeta, čini se da programi zbrinjavanja radnika još uvijek ne postoje. Vlada će rezati prava iz kolektivnih ugovora, ali se želi riješiti i viška zaposlenih u javnim tvrtkama. Prvi potpredsjednik tvrdi - radnici neće na ulicu.

Pročitajte i ovo Oglašavanje na Novoj TV - 4 Nikoga se ne štedi Nova TV beskompromisno čuva povjerenje gledatelja: Samo dva posto od ukupnih prihoda ostvareno je od oglašavanja državnih tvrtki i institucija Radimir Čačić Reakcije oporbe Čačić zabezeknut cijenom gaude: "Znam da politika od građana često radi budale, ali ne treba ni s tim pretjerivati"

'Naravno da se to ne radi preko koljena, naravno da ljudi ne trebaju, nemaju nikakvog razloga da završavaju na cesti. Naravno da za to i postoje programi i prekvalifikacija i programi otpremnina, da za to postoje i standardi otkupa staža', izjavio je Radimir Čačić. Prijedlozi zbrinjavanja očekuju se od Uprava javnih poduzeća, no čini se da ih one još nemaju. U HŽ Infrastrukturi ukinut će se 650 radnih mjesta, a kažu da će organizacijski višak zbrinuti prema programu zbrinjavanja koji će biti izrađen u suradnji s Vladom Republike Hrvatske.

Planovi ušteda u Vladi očekuju do ljeta

Za svoje viškove radnika u Hrvatskim šumama pripremaju otpremnine, no kažu da je prema Kolektivnom ugovoru potrebno napraviti Plan zbrinjavanja, međutim, 'ne postoji dobra volja Sindikata da se taj plan i napravi'. Poduzeća koja gospodare autocestama - HAC i ARZ dugove od 27 milijardi kuna ne bi uspjeli servisirati ni da otpuste svih 3 i pol tisuće radnika.

U HAC-u kažu da je 'najvažniji cilj nove Uprave smanjenje troškova upravljanja i revizija projekata. Nakon rezultata analize koja je u tijeku dobit će smjernice restrukturiranja'. Ni Ministarstvo s nadležnošću nad najviše državnih tvrtki još ne nudi rješenja. Kažu da će programe za zbrinjavanje viška radnika napraviti tek kada im sve nove uprave dostave rezultate analize trenutačnog stanja. Također kažu da je novac za to u proračunu osiguran. Upravama rok istječe. Planove ušteda u Vladi žele listati do ljeta.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene