Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porast stegovnih mjera

Jandroković: ''Bilo je dinamično, pomalo i napeto. Radili smo više nego drugi parlamenti u susjednim zemljama''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je u srijedu kako je Sabor ove jeseni radio ''intenzivno, dinamično i polemično'', a za proljeće je najavio donošenje Etičkog kodeksa.

Bilo je i onoga na rubu, ali u konačnici smo ispunili svoju zadaću, donijelo smo stotinjak zakona, predstavljali građane koji su nas birali, rekao je Gordan Jandroković na konferenciji za novinare nakon što je Sabor zaključio jesensko zasjedanje.

Za današnji rad, u kojemu je u pomalo kaotičnim okolnostima izmijenjen Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kaže da je bilo dosta uzbudljivo, dinamično, pomalo i napeto.

Pohvalio se kako je Sabor ove godine, unatoč pandemiji i ograničenjima koje ona nameće, radio više nego prošle i 2019. godine.

Ove smo godine imali četiri sjednice, zasjedali smo 117 dana, više od 829 sati. U 2019., kada nije bilo pandemije, zasjedali smo 107 dana, a lani 109, naveo je naglasivši kako to pokazuje da je Sabor radio više nego su radili drugi parlamenti u susjednim zemljama.

Narastao broj stegovnih mjera

Jandroković je rekao kako je unatrag šest godina, od 2015., jako povećan broj stegovnih mjera koje se izriču zastupnicima.

Te 2015. godine bilo je devet stegovnih mjera, godinu poslije, 32, pa 75, pa 220, pa 332, lani 502, ove 1057. Samo danas bilo je pedesetak novih opomena, kaže Jandroković i objašnjava da su one povezane s povredom Poslovnika koja se pretvara u repliku, zbog čeg zastupniku mora dati opomenu.

To je jedan od razloga zašto trebamo urediti povredu Poslovnika, o tome ćemo raspravljati tijekom iduće sjednice, na Odboru za Ustav. Vidjet ćemo u kojem smjeru ćemo mijenjati Poslovnik, kazao je i najavio da će tijekom proljeća biti donijet Etički kodeks.

Pročitajte i ovo Branka Prišlić Neki se još suočavaju s gubicima COVID potpore: Provjerili smo kome je i koliko sredstava dosad isplaćeno za očuvanje radnih mjesta

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DNEVNIK NOVE TV DOZNAJE Mjere će biti produljene, hoće li korona otkazati dočeke na trgovima i ulicama? ''Slušamo struku, kako procijene, tako ćemo i napraviti''

Također je naveo podatak da su se zastupnici do 1. prosinca za riječ javili preko 15 tisuća puta, najviše kako bi replicirali.

Iznio je i svoje viđenje aktualnog saborskog saziva. "Po meni, u smislu zrcaljenja stvarnih političkih odnosa među građanima, ovo je najreprezentativniji saziv do sada, u smislu od lijevog do desnog", rekao je predsjednik Sabora. Novo okupljanje zastupnika najavio je za 19. siječnja 2022.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene