Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jandroković i Degert: Informacije o EU moramo prenijeti hrvatskim građanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert naglasili su u subotu u Zagrebu da je uz proces pregovora koji Hrvatska vodi s Europskom unijom važno "komunicirati EU hrvatskim građanima" kako bi oni dobili cjelovite informacije o tome što ih čeka kada RH postane punopravna članica Unije.

"Iznimno je važno da osim procesa pregovora građanima govorimo o tome što ih čeka kad Hrvatska postane punopravna članica EU. Pravilno informiranje i dostupnost informacija također je jedan od naših zadataka i naših obveza i upravo ova aktivnost ima taj cilj", rekao je Jandroković na zagrebačkom 'Cvjetnom trgu' gdje je obilježen kraj Europskog tjedna, devetog po redu u RH, i Dan Europe, 9. svibnja.

Pročitajte i ovo Provjereno: Premijer i mediji - 4 Otkriva Provjereno Gura li Vlada afere pod tepih? "Pravo je ime tog članka - ne želimo da znate kako krademo" Slika nije dostupna Sanader i Degert o važnosti informiranja o EU

U Zagrebu je u subotu i 'EU bus' završio svoju turneju tijekom kojega je posjetio 9 hrvatskih gradova - Dubrovnik, Sinj, Šibenik, Gospić, Varaždin, Bjelovar, Đakovo, Požegu i konačno Zagreb.

"Ne možemo si dopustiti da širimo informacije o EU samo u Zagrebu, moramo ići širom zemlje", rekao je Degert, dodajući da je to i simbolična akcija kojom EU pokazuje da je otvorena, spremna na dijalog i na odgovor na svako pitanje.

Jandroković je naglasio da ovogodišnji Europski tjedan, koji je počeo 2. svibnja, karakterizira puno veća posjećenost i interes građana i puno bolja kvaliteta pitanja o tome "što nas čeka kada postanemo članica EU". "Građane zanima sve, ovisno iz kojega su kraja i kojim se poslom bave".

Govoreći o razlozima za ulazak u EU, hrvatski šef diplomacije naglasio je da su to "nove okolnosti koje danas postoje u modernom svijetu, globalizacija zbog čega ni jedna zemlja ne može biti izolirana, te stoga što u EU prosječan čovjek živi najbolje na svijetu".

"Kao što je članstvo u EU donijelo njezinim članicama stabilnost i prosperitet, isto to sada želimo i Hrvatskoj", rekao je Degert.

Potpora hrvatskih građana ulasku u EU iznosi sada oko 51-52 posto. "Vjerujem da će u konačnici, kad Hrvatska dođe još bliže, na referendumu ta potpora biti i veća", naglasio je. Ponovio je kako Hrvatska želi završiti pregovore u jesen 2009., te potom nakon procesa ratifikacije u zemljama članicama postati 28. punopravna članica Unije.

Na 'Cvjetnom trgu' izveden je i glazbeni program, a svoje štandove postavili su Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Delegacije EK i veleposlanstva država članica.

Odgovarajući na novinarski upit o navodnim signalima iz Bruxellesa da se prestane s napadima na guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog, Jandroković je rekao da je "HNB neovisna institucija i to trebaju poštivati sve institucije RH".

Degert je dodao da je i Europska središnja banka (ECB) neovisno tijelo i da se to u EU također mora poštivati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene