Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike materijalne štete

Jakovina: Štete od suše na nekim područjima i stopostotne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Jakovina i premijer Milanović obišli su danas tri županije pogođene ovogodišnjom sušom. Štete su na nekim područjima i stopostotne.

Na oko 7000 hektara poljoprivrednih površina u općini Babina Greda dosadašnje štete od suše penju se na oko 9 milijuna kuna, rekli su općinski načelnik Josip Krnić i predsjednik Komisije za procjenu šteta Jakov Galović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljedice suše Splitsko-dalmatinska županija traži proglašenje elementarne nepogode Slika nije dostupna Milijunske štete? Poljoprivrednici u muci, suša u Dalmaciji sve uništava

Premijer Milanović i ministar Jakovina obišli su i radilište projekta navodnjavanja u Babinoj Gredi, po čijem će dovršetku biti moguće navodnjavati oko 4 tisuće hektara poljoprivrednih površina u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Do sada je u taj projekt uloženo 270 milijuna kuna, u ovoj godini za njega je predviđeno 30 milijuna kuna, a za završetak projekta potrebno je osigurati ukupno 170 milijuna kuna.

U izjavi za medije ministar Jakovina je podsjetio da od prošle subote obilazi hrvatske krajeve pogođene sušom te da je situacija na žalost svuda jednaka.

>> Milanović o suši: Prepušteni smo slučaju, a država prepuštena slučaju je slučajna država

'Štete od suše kreću se od 30 do 80 posto, a ponegdje i 100 posto', rekao je Jakovina, dodavši da je poljoprivreda proizvodnja pod vedrim nebom, dakle i s velikim rizicima.

Naglasio je kako će Vlada RH kroz mjere za ublažavanje šteta od suše u iduća tri tjedna isplatiti poljoprivrednicima oko 400 milijuna kuna zaostalih poticaja, da će pripremiti sustav za isplatu potpora kako bi one za 2012. bile isplaćene već u siječnju 2013. godine, te da će zakupci poljoprivrednog zemljišta biti oslobođeni plaćanja zakupnine za ovu godinu.

Jakovina je pozvao jedinice lokalne samouprave da se odreknu svog prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta, što bi poljoprivrednicima osiguralo daljnjih 150 milijuna kuna.

Najavio je da će i s HBOR-om razgovarati o reprogramu duga poljoprivrednicima, a u idućih petnaestak dana razgovarat će se i s predstavnicima osiguravajućih kuća kako bi se iznašao model osiguranja poljoprivrednika po uzoru na europske zemlje.

'U Austriji je 70 posto poljoprivrednih površina osigurano, a kod nas samo četiri posto', kazao je Jakovina te dodao da je u proračunu u ovoj godini za sufinanciranje dijela polica osiguranja poljoprivrednika osigurano 27 milijuna kuna, što je nedostatno.

Ministar poljoprivrede je najavio mogućnost osnivanja osiguravajućeg fonda za nepogode kojim bi se disperzirao rizik poljoprivrednih proizvođača, Ministarstva poljoprivrede i osiguravajućih kuća.

Govoreći o navodnjavanju Jakovina je također istaknuo da se, od 1,5 milijuna hektara poljoprivrednih površina, u Hrvatskoj navodnjava samo 18.000 hektara te da je prioritetno navodnjavati tamo gdje ima korisnika sustava navodnjavanja i radno-intenzivnih kultura.

Podsjetio je da bi do 2020. godine u Hrvatskoj trebalo biti navodnjavano oko 100.000 hektara, a da Hrvatska raspolaže s oko 500.000 hektara zemlje pogodne za navodnjavanje.

Ministar poljoprivrede rekao je da je u 2012. godini Vlada RH iz redovitih i drugih sredstava osigurala oko 100 milijuna kuna za projekte navodnjavanja, a da je u razdoblju od 2003. do 2011. za projekte navodnjavanja utrošeno 587 milijuna kuna.

Premijer Zoran Milanović i ministar Jakovina u Babinoj Gredi obišli su i farmu i obiteljsko gospodarstvo Salić, a potom su se uputili u općinu Garčin u Brodsko-posavskoj županiji iz koje idu za Garešnicu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene