Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna zabrana

Jakovina odgodio odluku o zabrani iskrcaja u splitskoj luci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ova Vlada je na svom odlasku donijela i odluku o zabrani iskrcaja voća u splitskoj luci.

Sutra ,na zadnji dan ove godine, stiže brod pun banana iz Južne Amerike, Ekvadora. Ali da se poštovala odluka prethodne Vlade i bivšeg ministra Čobankovića to bi bio zadnji iskrcaj voća u Splitu. Od 1. siječnja on je naložio zabranu. Novi ministar, tu zabranu je odgodio.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..."

Brodovi koji su voće godinama dovozili preko oceana od 1. siječnja su to voće trebali voziti u luku Ploče i Rijeka. Apsurd je da Split ima najveće hladnjače za prihvat voća, a Ploče i Rijeka vjerojatno ne bi mogli primiti svu količinu pa bio dio voća išao u Sloveniju ili Italiju.

No, prethodna Vlada je ograničenje poslovanja u nekim našim lukama već ispregovarala s Europskom unijom. Pojašnjenje je da ćemo ulaskom Hrvatske u Uniju 2013. morati imati stroge sanitarne kontrole u svim lukama, a to je skup posao. Novi ministar poljoprivrede spornu zabranu iskrcaja u Splitu za sada je odgodio.

'Shvatili smo da postoji mogućnost izmjenama i dopunama postojećeg Pravilnika omogućiti u ovom prijelaznom razdoblju do 2013., do samog ulaska da luka Split ima jednaku funkciju kao luka Rijeka i luka Ploče', rekao je ministar poljorpivrede Tihomir Jakovina.

U Splitu se godišnje iskrca milijun i pol kutija banana. Rijeka i Ploče nemaju tolike hladnjače, pa bi voće otišlo u slovenske i talijanske luke. Taj gubitak kao da nekima nije bio važan. Luka Split borit će se za posao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene