Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu prema njegovim riječima iz Uskoka ipak nisu kontaktirali. Poručio im je da su vrata Ministarstva uvijek otvorena.


Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je da ga nisu kontaktirali iz Uskoka te da su vrata Ministarstva otvorena državnim institucijama ukoliko imaju potrebu provjeriti dodjelu kvota za šećer.

Vezani članci Kolonija šišmiša pronađena u Ministarstvu poljoprivrede - 1 ''Pogodite tko je upao na sastanak?'': Ekipu iz Dumovca pozvali djelatnici Ministarstva, iza klima uređaja pronašli koloniju malih stanara Energetsko piće / Ilustracija Novo povlačenje proizvoda: Zbog etilen-oksida opozvano energetsko piće

'Institucije ove države koje imaju potrebu dodatno provjeriti stanje s kvotama su dobrodošle. Ministar Jakovina nije taj koji se treba brinuti što se tiče istrage', kazao je Jakovina na konferenciji za novinare.

Ministar Tihomir Jakovina o pogodovanju šećerani: Kategorički tvrdim da ga nije bilo!

Ponovio je kako su rješenja o dodjeli izvoznih i proizvodnih kvota za šećer donesena ispravno, pravično i u duhu zakonskih odredbi i nije bilo pogodovanja niti jednoj šećerani.

Svemu je prethodila sveobuhvatna analiza i promišljanja u cilju zaštite domaće proizvodnje šećerne repe, svih šećerana, ali i prehrambeno-konditorske industrije.

'Kod dodjele kvota vodio sam se određenim kriterijima - sirovinskim područjem, proizvođačkim kapacitetima šećerana, proizvodnim količinama u razdoblju unazad osam, deset i više godina te tradiciji i povijesti naših šećerana', pojasnio je Jakovina.

Jakovinina odluka koštat će nas 97,5 milijuna kuna?

Na novinarski upit je li šećerana Viro kod prošlog ministra poljoprivrede imala povlašteni položaj, kao što je Jakovina jučer izjavio, ministar je rekao kako ne može to analizirati jer nije tada bio u ministarstvu. Ali s obzirom da je predsjednik Uprave županjske Sladorane Luka Burilović bio pomoćnik ministra poljoprivrede od 2004. do 2006. i s tog mjesta otišao za člana Uprave Sladorane, onda se vidi na koji način je vođena cijela priča oko šećera, kaže Jakovina.

Dodaje da je dosta upita bilo i o poništavanju riješenja Upravnog suda u Osijeku gdje je interese šećerana zastupao Miroslav Božić, koji je također jedno vrijeme bio djelatnik ministarstva, a i predsjednik povjerenstva za dodjelu kvota. 'Onda možete sami procijeniti je li bilo povlaštenog položaja ili ne', rekao je.

Ministar Tihomir Jakovina: Traži se nešto senzacionalistički čemu bi se moglo prigovarati

Upitan jesu li ga kontaktirali iz Uskoka odgovorio je kako nije kontaktiran. 'Institucije pravne države imaju otvorena vrata u ministarstvu, imamo kompletnu svu dokumentaciju kojom ćemo podastrijeti naše odluke, ali se nadam da će se napraviti onda i cjelovita analiza u sektoru šećera unazad deset godina, uključujući podatke o načinu ulaska strateškog partnera u županjsku Sladoranu', rekao je Jakovina.

Poručio je kako Ministarstvo poljoprivrede i on kao resorni ministar nisu tu da bi štitili interese grupacije Viro, nego interese proizvođača šećerne repe, svih šećerana, konditorske i prehrambene industrije.

Tihomira Jakovinu pitali je li on ministar kojem se obratila Jasmina Jovev

Također je rekao i kako su su priče o velikim odštetnim zahtjevima i gubicima Vira i Sladorane 'čista glupost'.

Vezano uz rebalans proračuna, Jakovina je kazao kako je proračun Ministarstva u startu za 2014. bio za 800 milijuna kuna veći nego u godini ranije (5,15 milijardi kuna). Smanjenje iznosi 300 milijuna kuna i riječ je o materijalnim troškovima, uslugama, a najmanje je uzeto na potporama i samim projektima. Izravne potpore su smanjene 50 milijuna kuna, objasnio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook