Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dvoznamenkaste brojke

Cijene odletjele u nebo, pogledajte stanje s inflacijom u državama EU-a

Inflacija u Europskoj uniji i eurozoni u studenome je usporila na godišnjoj razini, no i dalje je dvoznamenkasta, pa je tako u EU iznosila 11,1 posto, a u eurozoni 10,1 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u studenome je iznosila 11,1 posto, usporivši rast nakon što je u listopadu dosegnula 11,5 posto, pokazalo je izvješće Eurostata. U studenome prošle godine, usporedbe radi, iznosila je 5,2 posto.

U eurozoni je godišnja stopa inflacije u studenome smanjena na 10,1 posto, s 10,6 posto u listopadu. U studenome lani, pak, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 4,9 posto.

Usporavanje inflacije u studenome u zoni primjene zajedničke valute odražava posustajanje rasta cijena energije, koje su u studenome bile više za 34,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U listopadu su, naime, na godišnjoj razini uvećane 41,5 posto.

Cijene hrane, pića i duhana bile su više za 13,6 posto u odnosu na prošlogodišnji studeni, nakon što su u listopadu bile uvećane 13,1 posto.

Na mjesečnoj razini, potrošačke su cijene u studenome bile za 0,1 posto više na razini Unije, dok su se u istom postotku smanjile u eurozoni, pokazuju tablice Eurostata.

Pad godišnje stope u 16 zemalja

U usporedbi s listopadom godišnja stopa inflacije smanjila se u 16 zemalja, a porasla u osam zemalja, uključujući Hrvatsku. U tri zemlje je ostala na listopadskoj razini.

Dvije trećine zemalja Unije bilježi dvoznamenkaste godišnje stope inflacije, pokazuju tablice Eurostata.

Najvišu godišnju stopu inflacije u studenom je imala Mađarska, od 23,1 posto. Blizu je i Latvija, s inflacijom od 21,7 posto te njezini baltički susjedi Estonija i Litva, gdje je iznosila 21,4 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u studenome iznosila 13 posto i bila za 0,3 postotna boda viša nego u mjesecu ranije. U studenom lani iznosila je 4,7 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Najbliža Hrvatskoj po stopi inflacije i u studenome je bila Italija, treće po veličini gospodarstvo i važan trgovinski partner, u kojoj je ostala kao i u listopadu, na 12,6 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Državni zavod za statistiku Inflacija srušila novi rekord: Pogledajte što je najviše poskupjelo

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i također važnom trgovinskom partneru Hrvatske, iznosila je 11,3 posto i bila 0,3 postotna boda niža nego u mjesecu ranije.

Najslabiji rast potrošačkih cijena i u studenom su bilježile Španjolska, od 6,7 posto, Francuska, 7,1 posto te Malta, 7,2 posto.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene