Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Centar za sigurnost hrane u Hrvatskoj

''Jedemo sigurnu hranu, no najveći broj trovanja događa se u domaćinstvu, a ne na policama trgovina''

Kakvu hranu jedemo? (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Kakvu hranu jedemo? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predstojnica Centra za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu dr. Darija Sokolić (Foto: Dnevnik.hr) Predstojnica Centra za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu dr. Darija Sokolić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kakvu hranu jedemo? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Hrvatski Centar za sigurnost hrane objavio je izvješće koje je pokazalo povećanu prisutnost bakterija, te plijesni i kvasca u hrani. Analize su provedene tijekom tri godine i to samopregledom proizvođača. Analizirano je više od 15 tisuća uzoraka hrane, a prilikom obrade rezultata hrana je grupirana u 15 kategorija.

Najviše je analizirano gotovih i polugotovih jela, kolača, žitarica, pekarskih proizvoda i tjestenine te mesa i mesnih proizvoda.

Pročitajte i ovo Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana S tržišta se povlače proteinske palačinke opoziv proizvoda Provjerite zalihe, s polica se povlači slastica zbog plijesni

Predstojnica Centra za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doktorica Darija Sokolić kazala je kako se analizirani uzorci hrane nisu nalazili na tržištu. ''Ono što rezutlati govore jest to da je prisutnost patogenih organizama koji mogu biti uzročnici bolesti kod ljudi izuzetno mala. Spomenuli ste kateogiju gotovih i polugotovih proizvoda. Baš u toj kategoriji analizirano je ukupno osam tisuća uzoraka, a samo dva su bila pozitivna.

Nadalje, ostali mikroorganizmi koji se mogu naći u hrani, oni su najčešće indikatori higijene proizvodnih procesa i oni ako se i nađu u nekoj povećanoj količini, ne predstavljaju rizik za zdravlje potrošača. Ono što je važno napomenuti je to da je taj trend pojavnosti mikroorganizama kroz godine u opadanju'', istaknula je Sokolić.

Predstojnica Centra uvjerava da jedemo sigurnu hranu. ''Hrana koja se nalazi na tržištu mora biti sigurna za konzumaciju. Međutim, sigurnost hrane ne prestaje na policama u trgovinama. Ona se nastavlja i u našem domaćinstvu gdje je dokazano jednim drugim istraživanjem kako se najveći broj trovanja događa upravo nepravilnim rukovanjem hranom u našim domaćinstvima, pa tako sigurna hrana uslijed nepravilnog rukovanja može postati opasna za zdravlje potrošača'', objašnjava Darija Sokolić.

Europu je uzdrmao skandal u Poljskoj s klanjem bolesnih krava i prodavanjem njihova mesa bez potrebne kontrole. Darija Sokolić uvjerava kako su kontrole hrane u Hrvatskoj vrlo stroge. ''Odgovorno tvrdim da u Ministarstvu poljoprivrede postoji rigorozan i efikasan sustav kontrole hrane i da je on visoko na ljestvici prioriteta ministra Tolušića.

Samim time, prošle godine je iz ove kategorije hrane napravljeno 15 tisuća inspekcijskih nadzora. Kada to uzmete u obzir, jako je važno napomenuti kako naš sustav, koji je izuzetno kvalitetan, daje malu vjerojatnost da se tako nešto dogodi u Hrvatskoj'', kazala je Sokolić.

Podsjetimo, u Poljskoj su se pojavile tajne snimke iz jedne klaonice koje su šokirale javnost. Iznimno bolesne krave krijumčare se po noći u klaonicu u Poljskoj, a meso se šalje u prodaju bez veterinarske inspekcije. Snimke pokazujue krave toliko bolesne da ne mogu ustati na noge, već ih radnici u klaonici vuku s kamiona pomoću vitla, s užetom vezanim oko rogova ili nogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene