Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspušten Sabor

Stiglo objašnjenje zašto se HDZ predomislio oko raspuštanja Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporteri Dnevnika Nove TV iz minute u minutu prate razvoj političke situacije u Hrvatskoj.

Nakon manje od sat vremena zasjedanja, donesena je odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora; ona stupa na snagu 15. srpnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUPROTNI POGLEDI Razgovori kod Predsjednice: "Ovo nisu konzultacije" Slika nije dostupna ŠEKS IMA RJEŠENJE Rasplet krize u Saboru: Tko može zamijeniti Petrova?

HDZ je još u petak govorio o preslagivanju parlamentarne većine, a njihov šef Tomislav Karamarko poručio je da ne odustaje od formiranja nove vlade, no danas su zastupnici HDZ-a ipak digli ruku za raspuštanje Sabora. Zašto, pojasnila je HDZ-ova zastupnica Josipa Rimac.

'Treba slušati bilo naroda i biračkog tijela. Više od 70 posto građana reklo je da želi nove izbore i da nisu zadovoljni s onim što se napravilo u zadnjih šest mjeseci. Već od danas ćemo početi s priprema za parlamentarne izbore. U zadnjih 15 dana iz sata u sat su se mijenjale informacije, i one koje su se dešavale u petak nemaju veze s onim danas. Treba analizirati gdje su bili propusti u proteklom razdoblju, što prije konsolidirati redove i početi pripreme za izbore', kazala je Rimac.

Nansi Tireli, zastupnica Laburista od kojih je prvo i krenula inicijativa za raspuštanjem Sabora, kazala je kako je za nju ovakav rasplet - očekivan. Na pitanje novinarke Nove TV Tatjane Krajač što će zastupnici raditi do 15. srpnja, Tireli je odgovorila: 

'Oni koji imaju odgovornost bit će na sjednicama i raspravljati o točkama koje su na dnevnom redu. Do 15. srpnja dnevni red bi trebao biti apsorbiran, vezano uz ugovorne obaveze i one prema Europi.'

Hoće li se sabornica pretvoriti u podij za predizbornu kampanju?

'To će sigurno biti početak kampanje. Ovih mjesec dana će biti interesantno da napravimo kratku inventuru. Pozivam građane da prate rad Sabora - tko radi i u ovakvim izvanrednim okolnostima.

Zastupnici su odlučili vratiti mandate građanima, a očito su u HDZ-u ocijenili da nema ništa od tog preslagivanja, da je Tomislav Karamarko zapravo izgubio ovu bitku i odlučili su da ova cijela farsa i cirkus, kako su neki u Saboru danas rekli, i prestane, izvjestila je iz Sabora i reporterka Nove TV Ivana Brkić Tomljenović.

Prgomet: Vrh HDZ-a mora otići

Razgovarala je i sa šefom Hrid-i Dragom Prgometom oko izglasane odluke o raspuštanju Sabora.

'Mi već tjednima ponavljamo da su izbori najpoštenije rješenje ove krize i dobro je da su kolege iz HDZ-a uvidjele isto', rekao je Prgomet.

Prgomet ističe da njega proteklih dana iz HDZ-a nitko nije zvao i ponovio je da su izbori najpošteniji način za rješenje ove krize.

Istaknuo je da se u HDZ-u događa ono što je on sam govorio još prije dvije i pol godine te da to neće završiti dobro po HDZ. Kao jedino rješenje vidi jedino da cijeli vrh stranke mora otići.

'Nadam se da će birači prepoznati našu borbu protiv dva mastodonta na hrvatskoj sceni'

Gost u izvanrednim vijestima Nove TV bio je i šef kluba Mosta u Saboru, Miroslav Šimić, koji je komentirao što će Most dalje učiniti.

"Nakon odluke HDZ-a i SDP-a o rušenju Vlade proteklog tjedna, ovo je bilo jedino logično rješenje", istaknuo je šimić.

Rekao je da je iz HDZ-a bilo pokušaja kontakata proteklih dana, ali da ništa od toga nije bilo.

Istaknuo je da je Most dokazao svoju vjerodostojnost te da će ići samostalno u nove izbore. Vjeruje da će birači prepoznati njihovu borbu protiv dvamastodonta na političkoj sceni.

Rekao je da bi i dalje raditi s gospodinom Tihomirom Oreškovićem te da se on priključi i Mostovom timu.

Sjednica počela u podne

Hrvatski sabor u podne je počeo sa sjednicom na kojoj se donosi odluka o samoraspuštanju Sabora nakon što je to zatražilo ukupno 91 zastupnik i zastupnica u osam odvojenih prijedloga.

'Zahtjeva za samoraspuštanjem Sabora je nekoliko. Prvi su predali Laburisti kojima su se priključili SDP-ovci a potom i Most koji je bio jezičac na vagi te iza njih klub zastupnika Milana Bandića, a tu su bili i zahtjevi Živog zida i HDSSB-a.

Sabor bi se raspustio s datumom 15. srpnja što znači da bi zastupnici mogli nastaviti s radom normalno, no pitanje je što će raditi jer iz Vlade neće dolaziti puno zakonskih prijedloga. To će biti kupovanje vremena do 15. srpnja kada počnu teći i službeni rokovi za raspisivanje izbora', javlja reporterka Nove TV Tatjana Krajač

Njezin gost bio je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a. Kazao je kako očekuje da se danas izglasa raspuštanje Sabora s datumom 15. srpnja. Što će zastupnici raditi do tada, s obzirom da je i vlada tehnička, Vrdoljak je pojasnio:

'Ništa veliko se neće raditi ni dogoditi u naredna dva tjedna. Vidjet ćemo što bismo mogli izglasati, ako ima zakona koji bi mogli dovesti do neke štete ako se ne izglasaju.'

Kazao je i da prema njegovim informacijama, izmjene Zakona o sportu neće biti u saborskoj proceduri.

Burno na klubu HDZ-a prije sjednice

Prije sat vremena počeo je u Saboru klub HDZ-a gdje se raspravlja što će danas u Saboru raditi. neslužbeno se doznaje da bi zahtjev mogao glasovati za raspuštanje Sabora.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović doznaje da je bilo je povišenih tonova na klubu HDZ-a, i zbog toga što na njega nije došao šef HDZ-a Karamarko niti vodstvo stranke.

Mnogi su zastupnici na klubu HDZ-a pitali "Gdje je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko?" i zašto nitko od njih, iz vodstva stranke nije došao, a prevenstveno on, na klub i objasnio što će se dalje događati i kakva će biti dalje odluka stranke. Nema niti Predsjedništva stranke da im objasni je li se uopće odustalo od preslagivanja.

Gost u izvanrednim vijestima Nove TV bio je Dario Hrebak iz HSLS-a i poručio je jednostavno, vezano za glasovanje o raspuštanju Sabora uoči same sjednice: "Svaki odgovoran političar će danas glasovati za raspuštanje Sabora."

Odluka bi na snagu trebala stupiti sredinom srpnja, te bi se prijevremeni parlamentarni izbori mogli održali početkom rujna.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner rekao je da će samoraspuštanje Sabora sigurno staviti na dnevni red.

Najnovije informacije doznajte u Izvanrednim vijestima Nove TV u 11:55 sati kad će o svemu s terena izvijestiti reporteri Tatjana Krajač i Ivana Brkić Tomljenović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene