Obavijesti Video Pretražite Navigacija
137 glasova 'za', 2 protiv, 1 suzdržan

POVIJESNI TRENUTAK Sabor je raspušten, odluka stupa na snagu 15. srpnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Markovom trgu održana je sjednica na kojoj je donesena odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora.

12:45 - Reiner je dao na glasovanje odluku – 'raspušta se Hrvatski Sabor, ova odluka stupa na snagu 15. srpnja'. Za odluku je glasovalo 137 zastupnika, dva su bila protiv, a jedan suzdržan.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva Slika nije dostupna Dnevnik Nove TV HRVATSKA NAKON PADA VLADE Što kažu građani - tko je krivac i kako riješiti krizu?

12:42 - Nezavisni zastupnik Ivica Mišić pitao je što ćemo dobiti s izborima – 'dobit ćemo iste ljude, isti Sabor i isti način rada'. Kaže da u ovih šest mjeseci koliko je u politici vidio je 'da se gledaju osobni interesi gdje će koga tko staviti'.

'Hoćemo li uspjeti dobiti ljdue bez obzira kojoj strani bili – 20 godina tapkamo na mjestu i nismo se pomakli, osim zaduživanja', pita se Mišić.

12:38 - Nezavisni zastupnik Stipe Petrina podsjetio je Špiku kako je turizam najjača gospodarska grana i da tada mnogi ne mogu razmišljati o izborima jer za to vrijeme misle na svoju egzistenciju i kako zaraditi za život. 'Ono što zarade mnogi u ta dva mjeseca, to im je za čitavu godinu', kaže Petrina.

'Mislite da im je dok se bore za ekgzistenciju na umu da uzmu potvrdu da glasaju?', kazao je Petrina.

Kad dođete u ekonomsku krizu, ljdui nemaju više volje ni želje da se brinu o izborima.

12:34 - Miroslav Šimić iz Mosta pojasnio je kako su u njegovoj stranci zahtjevanjem da se na izbore ide 15. srpnja mislili na one ljude koji odlaze sezonski raditi i koji u srpnju ne mogu glasovati. 'Mislimo da su izbori dobri u rujnu, odnosno da bi trebalo raditi do 15. srpnja, jer ostao nam je zakon o financiranju političkim strankama kako bi mogli glasovati o smanjenju sredstava', rekao je Šimić te zaključio kako Most želi postali poruku onima koji su računali na bilo kakvo preslagivanje – 'vi ste srušili Vladu u kojoj ste bili s nama, vi dovodite do novih izbora'.

12:29 - Saborski zastupnik Milivoj Špika smatra kako bi odluku o samoraspuštanju Sabora trebalo donijeti 15. srpnja ukoliko se želi da izbori budu u rujnu, a ukoliko već danas glasuju o samoraspuštanju, onda ga isti dan treba samoraspustiti.

'Idemo na izbore već sada - oni mogu biti već 24. srpnja. Neki će reći vruće je. Je li vruće blokiranima, onima koji kopaju po kontejnerima. Mi nemamo pravo na čekanje, nemamo pravo na godišnji. Imamo obvezu riješiti problem danas', rekao je Špika.

12:20 - Petrijevčanin Vuksanović smatra kako 'istinske brige za hrvatske građane ima jako malo'. 'Hrvatska je praktički pred bankrotom makar to nitko ne želi reći. Došli smo do granice podnošljivosti i jasno je da politika ne može biti svrha samoj sebi. Mora doći do šireg dijaloga, ali o dijalogu svi danas pričaju, ali stvarnog dijaloga nema ni za lijek. Nadam se da će se dogdoiti katarza, a naposljetku nada umire posljednja', rekla je zastupnica HRID-a.

12:12 - Dragica Zgrebec iz SDP-a predložila je stanku kako bi se klubovi zastupnika usuglasili oko dana raspuštanja Sabora, međutim ostali su kazali kako za to nema potrebe.

Za riječ se javila Irena Petrijevčanin Vukasnović iz HRID-i. Smatra da se narušava dignitet Sabora te da svi znamo tko je kriv za to. 'Bila sam dio nečega što me ispunjalo ponosom, ali i sramom', rekla je.

Pitala je 'je li domoljub onaj koji se bavi povješću ili onaj koji se djelima radi na boljem položaju Hrvatske'

12:08 - Predsjednik Sabora Željko Reiner na početku sjednice predložio je dopunu dnevnog reda s točkom prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora, a kako su se zastupnici složili, odmah je pređeno na tu točku.

Prije toga sjednica je počela minutom šutnje jer današnji dan se obilježava kao dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve u beogradskoj skupštini. Naime, usred Narodne skupštine u Beogradu, 20. lipnja 1928. godine ubijeni su poslanici Hrvatske seljačke stranke Pavle Radić i Stjepan Basariček, a predsjednik stranke Stjepan Radić teško je ranjen. U to vrijeme Hrvatska seljačka stranka, koja je imala potporu većine hrvatskog naroda, djelovala je u sastavu Seljačko-demokratske koalicije i bila je glavni zagovornik federalističkog uređenja Jugoslavije. Poslije ubojstva u Skupštini, a pogotovo nakon smrti Stjepana Radića, četrdesetak dana poslije, u Hrvatskoj su počeli štrajkovi, prosvjedi i oružani sukobi. Hrvatski je narod najoštrije odgovorio na ubojstvo svoga vođe.

12:00 - Hrvatski sabor u ponedjeljak u 12 sati nastavlja sjednicu, na kojoj se očekuje odluka o samoraspuštanju Sabora nakon što je to zatražilo ukupno 91 zastupnik i zastupnica u osam odvojenih prijedloga.

Odluka bi na snagu trebala stupiti sredinom srpnja, te bi se prijevremeni parlamentarni izbori mogli održali početkom rujna.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner rekao je da će samoraspuštanje Sabora sigurno staviti na dnevni red.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene