Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila ponudu Adris Grupe za kupnju udjela u Croatia osiguranju, koja je za 39,05 posto redovnih dionica najvećeg hrvatskog osiguravatelja ponudila 905 milijuna kuna, odnosno 970,45 eura po dionici.


Rovinjska Adris Grupa ponudila je i dokapitalizaciju od 110 milijuna eura. Poljski PZU je pak za 44,27 posto redovnih dionica ponudio 832 milijuna kuna ili 800 eura po dionici te dokapitalizaciju od 51 milijun eura.

Vezani članci Skuplji plin: Ilustracija - 6 Cijena plina u idućoj godini mogla bi drastično porasti, ali državni tajnik uvjerava - velikog poskupljenja neće biti Ilustracija - 5 Vlada ponovno intervenirala: Pogledajte nove cijene goriva na benzinskim pumpama

Vlada je zadužila Ministarstvo financija da započne pregovore sa odabranim investitorom s ciljem potpisa ugovora o kupoprodaji dionica i dioničarskog ugovora koji se odnosi na Croatia osiguranje.

Ministarstvo financija trebalo bi u roku 60 dana izvijestiti Vladu o provedenim pregovorima s odabranim investitorom to jest Adris Grupom.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je kako je prihvaćena ponuda boljeg ponuđača po obje osnove - cijeni dionice i iznosu dokapitalizacije te da je riječ o modelu prema kojem država i nakon privatizacije ostaje djelomični vlasnik.

Ministar financija Slavko Linić kazao je kako je Adrisova ponuda daleko prihvatljivija od PZU-ove jer je ponudio dvostruko veći iznos dokapitalizacije i 21 posto veću cijenu po dionici.

Pored toga, Adris je, napomenuo je Linić, u odnosu na svoju neobvezujuću ponudu povećao cijenu sa 790 na 975 eura po dionici, dok je PZU smanjio cijenu s 900 na 800 eura.

Dodao je da se procjena vrijednosti Croatia osiguranja kretala između 180 i 230 milijuna eura, a s Adrisovom ponudom ona je 307 milijuna eura, naspram 253 milijuna eura iz PZU-ove ponude.

Kad se završi dokapitalizacija, Adris Grupa će imati 60 posto vlasništva, ne računajući preuzimanje koje će biti obvezna ponuditi, a Vlada 28 posto, rekao je Linić.

On ocjenjuje da je to sasvim dovoljno za ostvarivanje utjecaja na trošenje novca od dokapitalizacije i poslovnu politiku.

Ministar financija smatra kako Vlada nije prodala nego dobila dobrog partnera i sredstva za širenje Croatia osiguranja na domaćem tržištu i u jugoistočnoj Europi.

Vlada je u Croatia osiguranju na prodaju ponudila dio od ukupno 80,2 posto svog vlasničkog udjela u tom osiguravajućem društvu, tako da državi u vlasništvu ostane najmanje 25 posto plus jedna dionica odnosno najviše do 30 posto dionica kapitalno osnaženog Croatia osiguranja.

Za sudjelovanje u postupku privatizacije Croatia osiguranja bilo je zaprimljeno 11 iskaza interesa (Adris grupa, EBRD, Triglav osiguranje, Vienna Insurance group, PZU, AIG, Grazer Wechselseitige Versichgerung, IFC, Locusta opus, Generali PPF Holding, AnaCap Financial Partners LLP), ali su zaprimljene samo tri neobvezujuće ponude - Adris Grupe, PZU-a i Triglav osiguranja, koji je ispao iz utrke jer jer Vlada procijenila da njegova ponuda nije zadovoljavajuća. (Hina)

VIDEO Reforma zdravstva koja čeka Hrvate

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju