Obavijesti Video Pretražite Navigacija
apelirao na pridržavanje mjera

''Idućih nekoliko tjedana bit će kritično. Ima jedan dobar znak'', Plenković zanimljivo komentirao i stanje u KB-u Dubrava

Premijer Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Premijer Andrej Plenković poručio je nakon sjednice Vlade da će idućih nekoliko tjedana biti kritično i još jednom apelirao na sve da se pridržavaju mjera.

Nakon sjednice Vlade i potpisivanja Ugovora o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Ugovora o obavljanju poslova za uspostavu Fonda premijer Andrej Plenković obratio se novinarima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Ocijenio je da je danas bila izrazito važna sjednica Vlade na kojoj je bio rebalans proračuna i prijedlog proračuna za iduću godinu. Rekao je da će trebati voditi računa o tome da su osigurali poluge za gospodarski oporavak i da ćemo u idućih desetak godina imati na raspolaganju 24,2 milijarde eura, što će nam omogućiti lakši izlazak iz krize.

Apelirao na pridžavanje mjera

Podsjetio je na odluku o minimalnoj plaći za iduću godinu koja će biti 3400 kuna neto što je rast od 900 900 kuna u četiri godine. Izdvojio je osnivanje Fonda za obnovu i početak sustavnog rada na obnovi.

Danas ima sastanak Europskog vijeća na temu koronavirusa. ''Mjere koje poduzimamo proporcionalne su razvoju epidemije. Želimo da svi osvijeste potrebu pridržavanja mjera. Ako se to bude dogodilo, mjere bi nakon idućih nekoliko kritičnih tjedana trebale dovesti do pada'', rekao je i dodao da je nezahvalno prognozirati. Rekao je da brojevi i dalje rastu, ali da se posljednjih dana rast ipak nešto smanjuje. ''Idući dani i tjedni pokazat će nastavlja li se taj trend'', poručio je. Dodao je da sve to treba uzeti s oprezom. Dobar je znak da se sve više testira, ali da broj ne raste tako brzo. Apelirao je na sve da se pridržavaju mjera.

''Drago mi je da scena titra''

Na pitanje je li izbor Damira Vanđelića zapravo njegova kampanja za lokalne izbore, premijer je odgovorio da je on dobar izbor, a da HDZ još nije odabrao kandidata. ''Dugo smo razmišljali ikakav nam profil treba za vođenje takve dužnosti. Mislim da će on odlično raditi taj posao'', poručio je. ''Drago mi je da titra scena'', rekao je.

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bage smatra li se odgovornim što se nije prerezalo stanje u KB-u Dubrava, odgovorio je da je to bivša vojna bolnica u kojoj su radile građanske osobe, a ne vojna lica. ''To onako usput kažem'', počeo je.

''KB Dubrava je u prvom valu dobro reagirao, a što se tiče pisama i napisa, za to postoji inspekcija'', rekao je i dodao da svim medicinskim djelatnicima trebamo biti zahvalni. Za cjepivo, kad bude dostupno, rekao je da će Vlada učiniti sve da bude dostupno građanima. Za proslavu Torcide na kojoj se nisu pridržavali mjera rekao je da nije baš pratio taj događaj jer je imao puno posla.

Fiskalizacija ne pada

Ministar financija Zdravko Marić ponovio je da su mirovine sigurne i pohvalio se da su osigurali likvidnost unatoč koronavirusu. ''Još postoji visoka razina neizvjesnosti. Nitko ne zna kako će se sve razvijati'', rekao je Marić.

Na pitanje je li u posljednja dva tjedna kada raste broj zaraženih pala fiskalizacija, Marić je rekao da je deseti mjesec bolji u fiskalizaciji nego što je bio deveti. Listopad je bio na razini 60 posto lanjskog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene