Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade poručio je da ima naznaka da su mjere borbe protiv epidemije počele djelovati. Pozvao je sve na odgovorno ponašanje.


Na početku sjednice premijer Andrej Plenković objasnio je da su zbog epidemioloških razloga ponovno u NSK-a. Podsjetio je da danas imamo rekordni broj novozaraženih te da svakodnevno imamo dvoznamenkasti broj preminulih. ''Premda brojevi i dalje rastu, imamo naznaka da su mjere počele djelovati. Za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije'', rekao je premijer i dodao da su osigurali dovoljan broj kreveta. Naglasio je da je važno da se svi pridržavaju mjera. ''Hrvatska se u povijesti znala nositi s izazovima, pokažimo još jednom da smo solidarni i da mislimo jedni na druge'', poručio je predsjednik Vlade.

Otkrio visinu minimalne plaće

Vezani članci Ilustracija Hrvatska ulazi u mali lockdown! Zatvaraju se kafići i restorani, nema vjenčanja, adventa, teretana: ''Razmišljamo i o kaznama'' Epidemiologinja, ilustracija Novi rekord u Hrvatskoj: Više od 4000 novozaraženih, stigle stroge mjere za jednu općinu. Na istoku zemlje veliki skok broja novih slučajeva

Govoreći o rebalansu proračuna, rekao je da se predviđa da će u ovoj godini gospodarski pad biti osam posto, što je manje od procjena. Turistička je sezona bila bolja od očekivanja, pa su i prihodi bili bolji. Bilježi se i pojačan priljev sredstava iz EU fondova. ''Nastavak pandemije od nas zahtijeva dodatne potpore gospodarstvu i najranjivijim dijelovima društva'', rekao je premijer i dodao da se rebalansom povećavaju sredstva za zdravstvo i mirovine. Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da mirovine nisu upitne.

2021. bit će, rekao je, tranzicijska faza u kojoj se očekuje realni rast BDP-a od 5 posto. Najavio je i uredbu o minimalnoj plaći - 4250 kuna bruto, 3400 kuna neto. To je 150 kuna više neto u odnosu na minimalnu plaću ove godine.

U rebalansu će predvidjeti 1,3 mlrd. za HZZO za plaćanje lijekova ljekarnama. Time bi se rokovi plaćanja sveli na 180 dana. Ministar Marić rekao je da se puni oporavak očekuje krajem 2022. godine.

Informacija o koronavirusu

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su bolnice u Zagrebu pozvane na pojačanje kapaciteta. Svi su dobili upute o preraspodjeli hitnih pacijenata i uspostavi telefonskih linija. Razmatraju se preporuke o novom zapošljavanju njegovatelja. Podsjetio je da su doneseni novi kriteriji za testiranje i samoizolaciju. 13.925 slučajeva je zabilježeno u posljednjih tjedan dana, a Beroš je ocijenio da je to značajan broj. Izdvojio je i da je veliki broj liječnika obolio ili u samoizolaciji, a kao sve veći problem naveo je što ljudi skrivaju kontakte. Stoga veliki broj novozaraženih ne dolazi iz samoizolacije.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović podsjetio je da je mobilizirana zagrebačka Arena. Uoči blagdana Svih svetih pozvao je sve koji mogu odati počast na neki drugi način da ne odlaze na groblja. Podvukao je da je važno da se svi pridržavaju mjera.

Plenković je još jednom podcrtao da je važna odgovornost pojedinca.

Vlada će na sjednici raspravljati o prijedlogu rebalansa ovogodišnjega državnog proračuna i o prijedlogu proračuna za 2021. te projekcijama planova za 2022. i 2023.

Vlada je donijela odluku o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije nakon potresa 22. ožujka, na čije će čelo privremeno biti imenovan Damir Vanđelić.