Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SABORSKA DEKLARACIJA

VIDEO Dramatičan apel Jandrokovića: "Budite odgovorni, svjesni onoga što se događa i mogućih posljedica"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u Saboru je izrazio uvjerenje i nadu da će vojna djelovanja biti zaustavljena, najavivši u tom smislu i saborsku deklaraciju.

Počela je ruska invazija na Ukrajinu. Sa svih strana pljušte reakcije.  Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u Saboru je izrazio uvjerenje i nadu da će vojna djelovanja biti zaustavljena, najavivši u tom smislu i saborsku deklaraciju.

"Molim vas da budemo solidarni, mi smo država koja je u bliskoj prošlosti prošla sličnu situaciju, imala velike ljudske žrtve i materijalne štete, iskazujemo solidarnost sa narodom Ukrajine i vjerujemo i nadamo se da će vojna djelovanja biti zaustavljena", rekao je Jandroković u Saboru. .

Odbor za vanjsku politiku pozvao je da plenarnoj sjednici žurno predložiti deklaraciju koja će jasno podržati teritorijalnu cjelovitost i suverenitete Ukrajine te oštro osuditi vojnu invaziju i agresiju Rusije.

Pozivam predsjednika Odbora Garija Capellija i članove Odbora da žurno predlože tekst deklaracije koji će pozvati i na trenutačni prekid svih vojnih djelovanja kako bi se spriječile velike ljudske žrtve i materijalan šteta, rekao je Jandroković.

Podsjetio je na jednoglasno donesene zaključke tog odbora od 22. veljače, kojima se izražava zabrinutost zbog situacije u Ukrajini i daje potpora teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama te mirnom rješavanju sporova.

Sigurna i stabilna Ukrajina u strateškom interesu cijele Europe

Odbor izražava čvrsto uvjerenje da je sigurna, stabilna i prosperitetna Ukrajina u strateškom interesu čitavog europskog kontinenta, te osuđuje kršenje međunarodnog prava od strane Ruske Federacije.

Odbor će nastaviti pomno pratiti situaciju u Ukrajini te će shodno daljnjem razvoju situacije ponovno raspraviti o stanju u Ukrajini i njezinoj neposrednoj blizini, prenio je predsjednik Sabora zaključke Odbora.

Pročitajte i ovo Sirene prekinule javljanje uživo iz Kijeva Prisutan je strah VIDEO Javljanje našeg reportera prekinule sirene za uzbunu: ''Ne zvuči ugodno, mislim da ćemo se morati skloniti na sigurno''

Zastupnike je zamolio da budu odgovorni, svjesni onoga što se događa, svjesni koje su moguće posljedice, "možda i nesagledive".

"Pozivam sve da budemo vrlo oprezni, pratimo što se događa i odgovorni prema svojim dužnostima i obvezama", istaknuo je Jandroković koji je prije saborskog zasjedanja bio na sastanku u Vladi zbog događaja u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Fotografija iz Kijeva na dan početka ruske invazije Rat u Ukrajini Zelenski oštar: "Ukrajina je ostavljena sama da se bori protiv Rusije. Ja sam neprijatelju meta broj jedan, a moja obitelj meta broj dva"

Premijer Plenković danas je osudio ruski napad na Ukrajinu pozivajući Rusiju da ga odmah prekine."Najoštrije osuđujemo agresiju i invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava", napisao je Planković na Twitteru.

Aktualno VELIKA GALERIJA Rat u Ukrajini: Stanovnici u nevjerici spašavaju živu glavu +0 Fotografija iz Kijeva na dan početka ruske invazije Svijet VELIKA GALERIJA Rat u Ukrajini: Stanovnici u nevjerici spašavaju živu glavu 1/1 >>

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene