Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba li i Hrvatska ovako?

Ne da vam se na izbore? U ovim zemljama to bi vas moglo skupo stajati, kazne se penju i do tisuću eura

Videozid Romine Knežić o datumima na koje će države članice glasati na izborima za EU (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Videozid Romine Knežić o datumima na koje će države članice glasati na izborima za EU (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Videozid Romine Knežić o datumima na koje će države članice glasati na izborima za EU (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Videozid Romine Knežić o datumima na koje će države članice glasati na izborima za EU (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Videozid Romine Knežić o datumima na koje će države članice glasati na izborima za EU (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Milijuni Europljana već u četvrtak izlaze na birališta za Europske izbore.

Na birališta će prvi izići Nizozemci i Britanci, a dan poslije održavaju se europski izbori u Irskoj. Zanimljivo je da će Velika Britanija ipak na birališta. Dogovor o Brexitu, naime, još uvijek nije postignut, pa će britanski europarlamentarci sjediti i u novom sazivu Europskog parlamenta. Do kada, zasad je nejasno.

Pročitajte i ovo Videozid Vjekoslava Đaića o glasanju na izborima za Europski parlament (Foto: Dnevnik.hr) - 2 stroga pravila Europski izbori: U nekim se članicama neizlazak na izbore kažnjava s čak 1000 eura Slika nije dostupna Europski izbori Puljak: S optimizmom gledamo na snažnu, ujedinjenu i naprednu Europu

U subotu će se Europski izbori održati u Latviji, Malti i Slovačkoj, a u nedjelju u svim preostalim zemljama Unije, uključujući i Hrvatsku.

U 28 zemalja članica razlikuju se izborni dani, ali i izborna pravila. U pet zemalja članica, primjerice, glasanje je obvezno. To su Belgija, Grčka, Cipar, Luksemburg i Bugarska.

U Belgiji se neizlazak na izbore kažnjava novčanim kaznama od 25 do 125 eura. Onaj tko u 15 godina četiri puta ne izađe na izbore, gubi pravo glasa na 10 godina, i ne može se prijaviti za posao u državnoj službi. Nema sumnje da je to jedan od razloga zbog kojih u Belgiji na izborima glasa i do 90 posto birača.

U Grčkoj je glasanje obvezno, no nisu predviđene nikakve sankcije ako se na biralište ne iziđe.

Cipar ima kazne od 340 eura, ali i zatvorske kazne, no neizlazak na izbore procesuira vrlo rijetko.

Najviše su kazne u Luksemburgu, i to do tisuću eura. Međutim, ondje je glasanje obvezno za birače prijavljene u registar, a prijava u registar nije obvezna. Ni ovdje se u praksi kazne ne izriču.

Jedina zemlja koja je svojim biračima omogućila da glasaju doslovno od kuće, elektronički, jest Estonija.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Aktualno Senzacija ispred MORH-a: Više od 50.000 građana obišlo Perešinov MiG Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 1 Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 1 Foto: MORH Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 3 Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 3 Foto: MORH Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 2 Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 2 Foto: MORH +0 Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 4 Hrvatska Senzacija ispred MORH-a: Više od 50.000 građana obišlo Perešinov MiG 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene