Europski izbori (Dnevnik.hr)
Europski izbori (Dnevnik.hr)

Izbori za novi saziv Europskog parlamenta održavaju se od 23. – 26. svibnja. Izbori za Europski parlament sve su bliže, a kampanja ''Ovaj put glasam'' i Europski parlament objavili su korisne informacije o glasanju.


26. svibnja u Hrvatskoj se održavaju izbori za Europski parlament.

Kalendar izbornog procesa

Izravnim glasovanjem u svibnju, građani svih država članica izabrat će svoje zastupnike za novi saziv parlamenta. Službeno 1. srpnja završava saziv aktualnog, a dan poslije je inauguracijska plenarna sjednica Europskog parlamenta. U listopadu će biti izabrana nova Komisija i novi predsjednik održat će inauguracijski govor.
 

Od 1. srpnja 2014. godine u Europskom parlamentu djeluje sedam klubova zastupnika.

 

Kada i gdje mogu glasati?

Izborni dan u Hrvatskoj bit će 26. svibnja 2019.

Biračice i birači glasaju na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Nakon utvrđivanja biračkih mjesta popis će biti dostupan na ovoj poveznici. Prethodna registracija nije potrebna, no ako ste nedavno mijenjali adresu, svakako provjerite jeste li upisani u registar birača.

Europski izbori (Dnevnik.hr) Provjeri svoje znanje o Europskoj uniji

 

Koje dokumente trebam ponijeti na biralište?

Svaka biračica i birač koji želi pristupiti glasanju na biračkom mjestu mora se prethodno identificirati – u pravilu pomoću osobne iskaznice ili putovnice, a iznimno uz predočenje vozačke dozvole odnosno druge javne isprave s fotografijom temeljem koje se nedvojbeno može utvrditi identitet birača.

U infografici pogledajte kako se kroz godine mijenjao omjer žena i muškaraca u Europskom parlamentu.

Mogu li glasati putem pošte i može li netko drugi glasati umjesto mene?

Ove mogućnosti ne postoje u Hrvatskoj.

Kako mogu glasati u inozemstvu?

Ako se birači na dan izbora zateknu izvan mjesta prebivališta ili u inozemstvu, mogu glasati na drugom biračkom mjestu u Hrvatskoj ili u inozemstvu ako su najkasnije 10 dana prije izbora podnijeli zahtjev nadležnom tijelu državne uprave. Detalje možete provjeriti na Središnjem državnom portalu.

Službeni jezici u Europskom parlamentu

U Europskom parlamentu koriste se 24 službena jezika. Svi su službeni jezici u Europskom parlamentu jednako važni, svi dokumenti Parlamenta objavljuju se na svim službenim jezicima Europske unije i svaki njegov zastupnik ima pravo govoriti na službenom jeziku po svojem izboru.

Kako Europski parlament raspodjeljuje svoj godišnji proračun

Zahvaljujući godišnjem proračunu Parlamenta ostvaruju se uvjeti za rad 751 zastupnika i djelovanje na 24 jezika. To je jedna petina ukupnih administrativnih rashoda svih institucija EU-a, što iznosi samo 1,2 % općeg proračuna EU-a. Velika većina sredstava EU-a ulaže se izravno u državama članicama.

Postupak pripreme proračuna Parlamenta obično počinje u veljači prijedlogom glavnog tajnika, u kojem se određuju prioriteti i financijska sredstva za sljedeću godinu. Predsjedništvo, koje čine predsjednik i 14 potpredsjednika, na toj osnovi donosi prednacrt projekcije proračuna i predaje ga Odboru za proračune.
 

Zašto glasati?

Europski parlament donosi važne odluke: kako osigurati da hrana koju jedemo bude sigurna, da se umjetna inteligencija primjenjuje za dobro čovjeka, kako da autonomna vozila postanu dio europskog prometa, kako ostvariti gospodarski rast, kako ograničiti upotrebu energije, čuvati okoliš...

Europski izbori (Dnevnik.hr) Ne uzimaj demokraciju zdravo za gotovo: Evo zašto je važno izići na europske izbore

Kad glasate, vi odabirete tko će donositi te odluke i što one znače za svijet u kojem želite živjeti. Ako ne glasate, na to nemate utjecaja.