Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka čitatelja Dnevnik.hr-a

Izabrali ste: Događaj godine - izbor Obame za predsjednika SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedno osvajanje predsjedničkog stolca, jedno uhićenje, dva ubojstva i posjet Hrvatskoj, našli su se na listi događaja godine prema izboru čitatelja Dnevnik.hr-a. U našoj web anketi sudjelovale su 2.664 osobe.

Pročitajte i ovo Južnokorejci Tako jednostavno I to je moguće: Južnokorejci u jedan dan postali mlađi za godinu ili dvije Slika nije dostupna Reuters: Janičino zlato u Torinu jedan od sportskih događaja 2006.

Barack Obama ove se godine našao na više prvih mjesta, pa je tako događaj godine 2008. za naše čitatelje njegovo osvajanje predsjedničkog mandata u SAD-u. Iako još nije potpisao ni jedan predsjednički akt jer njegova vladavina službeno počinje 20. siječnja, oduševili su vas izbori na kojima je odnio premoćnu pobjedu.

>> 'Poznajem Obamu i ne vjerujem da će donijeti promjene'

Razlozi su brojni, od najave vođenja potpuno suprotne politike od one koju je vodio George Bush do rušenja rasne barijere koje je njegov izbor označio u najmoćnijoj zemlji svijeta. 44. predsjednik SAD-a obećao je mnogo, revitalizaciju posrnule autoindustrije poticanjem proizvodnje automobila s malom potrošnjom goriva, otvaranje tri milijuna radnih mjesta u trenutku kada SAD broji 10 milijuna nezaposlenih, povlačenje američke vojske iz Iraka, ali i intenziviranje sukoba u Afganistanu... Što će od toga uistinu realizirati i hoće li i 2009. biti heroj u očima većeg dijela međunarodne zajednice kao i ove godine? Konkretni potezi Baracka Obame tek će uslijediti.

>> Promjene stigle u Ameriku!

24 posto našh posjetitelja smatra da je događaj godine uhićenje Radovana Karadžića. Ratni čelnik bosanskih Srba uhićen je 22. srpnja kao Dragan Dabić, profesor alternative medicine. Iz priloženih fotografija nakon uhićenja vidjelo se kako je bio vrlo uvjerljiv u skrivanju identiteta. Radio je u privatnoj ordinaciji, a njegovi kolege i stanodavci tvrde kako nisu znali Dabićev pravi identitet. Posljednje Karadžićevo prebivalište bilo je Novi Beograd. Nakon uhićenja bivši ratni vođa skinuo je masku, a trenutačano mu se u Haagu sudi za ratne zločine koje je počinio na području BiH.

>> Mediji u BiH: 'Dolijao zločinac' 

Ubojstvo Ive Pukanića našlo se na trećem mjestu događaja godine. Predsjednik uprave NCL Media Grupe, ubijen je s direktorom marketinga NLC-a Nikom Franjićem. Bomba je u listopadu podmetnuta ispod Pukanićeve Toyote Lexus koja je nakon eksplozije u potpunosti izgorjela. Za ubojicom i naručiteljem ubojstva još se traga. Proljetos je Hrvatsku potresla smrt mladog maturanta Luke Ritza. Nakon što su uhićeni, počinitelji su rekli da su 19-godišnjeg Luku napali iz dosade. To je bio samo jedan u nizu vala nasilja među mladima, koji nerjetko završavaju smrtnim posljedicama.

>> Ubijeni Pukanić i Franjić

>> Luku napali iz dosade!

Kralj gafova, američki predsjednik George Bush, 4. travnja posjetio je Hrvatsku. Za taj je događaj glasovalo 156 čitatelja Dnevnik.hr-a, odnosno 5 posto. Isti postotak glasova pripao je akciji 'Indeks' koja je otkrila po kojem principu uistinu funkcionira visoko obrazovanje u Hrvatskoj, a za Hrvatsko osvajanje medalja na Olimpijskim igrama, glas je dalo svega četiri posto čitatelja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene