Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Redaju se tužne priče

Hladne noći u Strašniku za stradale u potresu: "1991. smo svi bježali, ali onda smo našli mir... Ovdje nema mira, samo strah"

Siščani ispred šatora
Siščani ispred šatora DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Siščani ispred šatora Siščani ispred šatora Foto: DNEVNIK.hr Obitelj ostala bez doma zbog potresa Obitelj ostala bez doma zbog potresa Foto: DNEVNIK.hr Šator u Sisku za stradale od potresa Šator u Sisku za stradale od potresa Foto: DNEVNIK.hr Auti u Sisku uništeni od potresa Auti u Sisku uništeni od potresa Foto: DNEVNIK.hr +1 Matea Ćorić u Strašniku Galerija 1/6 >>
Stanovnici Siska nakon besane noći popravljaju što mogu, a noću će otići prijateljima, rodbini. Spavaju i po dvoranama koje su postale prihvatni centri.

Mnoge kuće su samo naizgled upotrebljive, što uz stalnu trešnju, predstavlja velik izazov. Oštećen je i gotovo stoljetni sisački most, jedan od najljepših mostova u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Milka Pavušek Tužna atmosfera U prihvatnom centru u Sisku oko 150 ljudi: "Nedostaje papuča, trenirki, hrane za bebe i djecu" Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite RAVNATELJ CIVILNE ZAŠTITE Damir Trut o prijeporima oko Crvenog križa: "Teško je, svi su umorni, ali to nije prava slika situacije"

Sisačka katedrala, koja je prekjučer u potresu ostala bez nekoliko crjepova, jučer je ostala bez krova. Glazbena škola također je znatno oštećena.

"Jučer smo proveli dan u parku do 17 sati, a onda smo se sklonili u šator kod prijatelja", rekla je Vlasta OstrmanDamir Kunić, đakon u sisačkoj katedrali, kazao je: "Gore sam isto pogledao, vidi se kako nema krova..." 

"Sinoć smo spavali kod prijateljice, sad smo došli po stvari pa idemo opet kod nje", rekao je Juraj Brlić.

U okolici Siska, točnije u mjestu Strašnik bila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić. Kazala je kako od 200-tinjak stanovnika sinoć nitko nije spavao u svojim kućama -  prespavali su u šatorima i autima, no danas su stigle kamp-kućice pa će noć za neke biti nešto lakša. Na otvorenom se kuha i večera.

U šatoru je spavala i Maca Ivanović. Ispričala je kako je izgledao jučerašnji potres: "Bilo je u 12 i 10, dala sam si lijek i to je počelo tresti, guralo me od zida do zida. Bosa sam otišla van, kuća mi je ostala bez krova i dimnjaka.

Prenoćila sam ovdje, teško je, kiša pada, hladno je, nije to lijepo. Imamo dovoljno deka, ali ako tko doveze primit ćemo još, dobro će nam doći sve. Osjetimo i dalje svako podrhtavanje. Tko zna kako će to još sve biti."

Stjepan, ostac 12-ero djece, kazao je kako je potres njegovu suprugu i djecu zatekao u kući. "To je bio pakao. Bacalo ih je po prostorijama, sve je počelo padati sa zida, ormari, regali, crijep na krovištu, sve. Izgledalo je kao da se kuća ruši. Svi smo spavali zajedno, sa susjedima, u ovom našem blatnom šatoru."

Pomoć pristiže iz cijele Hrvatske, došla je vojska, iznijeli su šator, okitili su i bor, i u ovim teškim trenucima ne gube nadu. 

Spavale na terasi

U Strašniku su i Božica, Ljubica i Verica, tri žene koje su zajedno s još nekoliko drugih noć provele na natkrivenoj terasi. "Već smo drugu večer ovdje na spavanju, iako je to više neka vrsta bdijenja, jer mislim da je prošlu noć malo tko spavao. Grozno se osjećamo, nemoćno, u nekom iščekivanju, ne znaš ni sekundu što će se desiti, ne možeš se opustiti, ne možeš biti miran", rekla je Božica.

Ljubica je kazala kako su 1991. svi bježali, "ali onda smo našli mira, a ovdje nema mira, samo strah..." Božica je dodala kako "donacije dolaze iz svih krajeva hrvatske, sve imamo, jedino nemamo mir, a to nam je najpotrebnije. Vjerujemo da nitko neće prenoćiti u svojim kućama, u lošem su stanju, uništene. Jednostavno, nisu sigurne. Mi smo sad tu, a kuća je par metara iza nas i ne znamo što će biti s njom. Tu smo najsigurniji, jer čim osjetiš neki tutanj ne znaš ni kud ćeš". 

Verica je istaknula kako je noć bila teška. "Nemaš mir, stalno očekuješ da će nešto grunuti. Kuća mi je u lošem stanju, srušen je dimnjak. Godine 1991. nisam ništa vidjela što se događalo, a ovo gledaš i ne možeš si ništa pomoći." 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene