Poluprazna sabornica (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Poluprazna sabornica (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je jednoglasno, bez rasprave donio odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika, kojom im se iz ovogodišnjeg državnog proračuna osigurava 56,4 milijuna kuna.


Najviše novca, 21,3 milijuna kuna, pripalo je HDZ-u, koji je u trenutku konstituiranja Sabora imao 46 zastupnika i 11 zastupnica. Slijedi SDP, koji je iz proračuna ''uprihodio'' 14,1 milijun kuna s 33 zastupnika i pet zastupnica. Mostu nezavisnih lista s 11 zastupnika i tri zastupnice ove će godine na račun iz proračuna sjesti 5,3 milijuna kuna, HNS-u, pod čijom je ''markicom'' u Sabor ušlo tri zastupnika i šest zastupnica dobiva 3,5 milijuna kuna, a HSS sa četiri zastupnika i jednom zastupnicom 1,9 milijuna kuna.

Vezani članci Arsen Bauk Bauk ima prijedlog za premijera u Saboru: "Neka sljedeći puta umjesto vas dođe Google" Uvrede u Saboru - 1 Frcaju uvrede u sabornici, saborski veteran ima ideju kako tome stati na kraj: "I onda se pojavite na kraju mjeseca ženi s plaćom od 5000 kuna"

Po tri zastupnika Živog zida, IDS-a i SDSS-a za rad u ovoj godini imaju osiguranih 1,1 milijun kuna. Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU s po dva zastupnika dobit će po 734 tisuće kuna.

HRAST, SNAGA, HDSSB, Narodna stranka - Reformisti, Abeceda demokracije te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobit će po 367 tisuća kuna, dok će Ermina Lekaj – Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na deset posto veću naknadu, dobiti 403 tisuće kuna.

Sredstva za rad samo jednog zastupnika dobit će i Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, jer je s te liste u Sabor ušao samo jedan zastupnik, iako trenutačno Klub Stranke rada i solidarnosti broji 11 članova. Proračunski novac raspodjeljuje se prema stanju u trenutku konstituiranja Sabora

Dodijeljena sredstva ne odgovaraju aktualnom stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru, s obzirom na to da je od početka mandata 30-ak zastupnika promijenilo stranačke dresove.

No Zakon o financiranju političkih aktivnosti propisuje da se proračunski novac raspodjeljuje na temelju stanja u trenutku konstituiranja Sabora. Ta je odredba, kada se Zakon donosio, osmišljena kako bi destimulirala mijenjanje stranačkih dresova, no očito nije polučila uspjeh.

Sredstva iz ove Odluke strankama i nezavisnim zastupnicima doznačivat će se tromjesečno. (Hina)


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju