Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijski Kurier objavio je razgovor s Mirjanom Sanader u kojoj ona iznosi svoju stranu priče.


Dok Ivo Sanader dane provodi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu, Mirjana Sanader, kako piše Kurier, u Zagrebu se bori za svoja prava.

Vezani članci Lara Antić Prskalo i Hrvoje Prskalo Naš bračno-glazbeni par otkrio nam je kako su proveli karantenu, ali i detalje o petom povratku na posebnu pozornicu Zoran Milanović O seksualnom uznemiravanju: "Nek' idu k vragu s holivudskim divama." O cjepivu: "Kupio bih ga i od čečenske mafije." O stanju u metropoli: "Štakornjak..."

Na pitanje zna li bivši hrvatski premijer da ona daje intervju, Mirjana Sanader je rekla kako se ne sjeća je li mu uopće govorila o tome jer za vrijeme svake posjete imaju malo vremena, odnosno tek 1 sat, a i tada, kako je rekla, razgovaraju o obitelji. Mirjana sanader kaže kako 1 sat nije mnogo, pogotovo ako čovjek mora za tih sat vremena putovati 7 do 8 sati vlakom.

>> 'M. Sanader je kćerima navodno uplaćivala 1.000 kn mjesečno'

Na pitanje kako njezin suprug podnosi situaciju, Mirjana kaže kako je podnosi bolje od nje, ali da mu se ne smije žaliti jer će onda manje misliti na sebe. Kaže kako on mora maksimalno misliti na sebe i raditi kako bi prebrodio sve što se događa. Tvrdi kako je njezin suprug nevin te da će to jednog dana izaći na vidjelo.

'Atmosferu u Hrvatskoj uspoređuju s komunizmom'

Mirjana Sanader kaže kako su ona i njezina kći praktički u kućnom pritvoru te da ih uhode i prisluškuju, iako ni za što nisu optužene. Tvrdi kako u Hrvatskoj općenito vlada atmosfera straha, koju ljudi uspoređuju s komunizmom u kojem kako je rekla, ona zapravo i nije doživjela jer je nakon srednje škole otišla u Austriju i živjela u slobodi.

Na pitanje je li njezin suprug doista namjeravao otići u SAD, odgovorila je kako to nije točno te da nije kod sebe imao karte, kako su neki nagađali.

Mirjana Sanader tvrdi da se u Austriji osjeća bolje nego u Hrvatskoj te da se, iako posjećuje supruga u zatvoru, osjeća kao da ide na odmor. Na pitanje je li njezin suprug otputovao ili pobjegao iz zemlje, kaže kako se o bijegu može govoriti ako postoji uhidbeni nalog, a on se podiže kada Sabor ukine imunitet, rekla je Mirjana Sanader i podsjetila da je njezin suprug zemlju napustio u jutarnjim, a imunitet mu je ukinut tek u poslijepodnevnim satima. Tek onda su podignute optužbe, podsjetila je. Kaže kako njezin suprug nije znao što se sprema, jer u suprotnom se ne bi tjedan dana prije vratio iz SAD-a. Prema njezinim riječima, Ivo Sanader je krenuo na poslovni put.

Mirjana Sanader otkrila je da je Austrija njoj i suprugu bila kao raj na zemlji, budući da su u nju stigli iz komunističke zemlje. Kaže kako se ne bi ni vraćali u Hrvatsku da njezin suprug nije bio odlučan pomoći zemlji u kojoj je izbio rat. Mirjana je otkrila kako su o tome mnogo raspravljali jer se ona nije željela vratiti.

Prima mnogo posjeta

Na pitanje jesu li Ivu Sanadera njegovi prijatelji u Austriji odbacili, odgovorila je da ga nitko nije odbacio i da prima mnogo posjeta pa se, kako je rekla, mora boriti za vrijeme posjete, no nije željela odgovoriti na pitanje posjećuju li ga političari. O biznisu u Austriji rekla je da ne zna ništa, kao ni o navodnim računima sa milijunima eura na njima. Na pitanje o imetku obitelji, rekla je kako nisu siromašni jer su i ona i suprug uvijek dobro zarađivali, ali da su priče o vrećama s novcem u njihovoj kući brutalna laž. 

Na pitanje je li sretna ili tužna što se njezin suprug neće tako skoro vratiti kući, Mirjana Sanader rekla je da se on neće vratiti kući, već da po dolasku u Hrvatsku ide u zatvor. Rekla je kako se brine hoće lim u Hrvatskoj imati pošten postupak, a da su se vlasti usredotočile na nju i njezinu kći jer im Ivo Sanader nije dostupan. U tom smislu požalila se na oduzete putovnice, nepuštanje u kuću i sve to, kako je rekla, bez objašnjenja i argumenata.

Na pitanje o slikama i stanu u New Yorku, Mirjana Sanader rekla je kako je u novinama čitala da je iznajmila takav stan, a o slikama, kaže, više ne želi razmišljati. Kaže da se radi o 30-ak slika mladih hrvatskih autora, a ostalo su darovi. Na pitanje o dokumentima koje je objavio WikiLeaks i poveznici njezinog supruga sa slučajem Hypo-Alpe-Adria, rekla je da će se pokazati kako u tome nema ničega.