Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čičak o zaključcima HHO-a

'M. Sanader je kćerima navodno uplaćivala 1.000 kn mjesečno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski helsinški odbor (HHO) smatra da se dio medija prema Mirjani Sanader, supruzi bivšeg premijera, njihovim kćerima i drugim članovima obitelji, ponaša kao da su suosumnjičeni članovi 'zločinačkog pothvata', kojima je, bez suda, unaprijed utvrđena krivnja, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Iznoseći zaključke s jučerašnje sjednice Izvršnog odbora, Čičak je kazao kako ta nevladina organizacija drži da su osnovani prigovori Mirjane Sanader vezani uz poštivanje prava na privatnost svake osobe. 'Nedopustivo je da pojedini novinari dolaze na fakultet, na kojem studira jedna od kćeri Mirjane i Ive Sanadera, tražeći podatke o redovitosti njezinog pohađanja nastave, ocjenama iz pojedinih predmeta, pokušavajući je pri tome, protivno njezinoj volji, čak i snimati', rekao je Čičak napomenuvši kako su u HHO-u odlučili načelno govoriti o medijima, ne misleći pritom na sve medije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima" Slika nije dostupna Požalila se na kršenje ljudskih prava HHO sazvao izvanrednu sjednicu zbog pritužbi Mirjane Sanader

Nedopustivi postupci, ali i sama je odgovorna za medijsku pompu

Dodao je kako HHO nedopustivim smatra i pokušaj nekih novinara da uđu u predavaonicu tijekom nastave Mirjane Sanader, pokušavajući uzeti izjave o njezinom ponašanju, odijevanju i radu. 'Nedopustivo je da neki novinari sredstvima suvremene tehnologije čak snimaju pojedine razgovore koji se odvijaju unutar Sanaderove kuće, a zatim dijelove tog razgovora iskrivljeno objavljuju, jer time čine kazneno djelo nedopuštenog prisluškivanja', kazao je Čičak.

Ipak, u HHO-u kažu da je Mirjana Sanader jednim dijelom i sama odgovorna za medijsku pompu kada je pozvala medije jer ih je policija legitimirala ispred kuće.

>> HHO: M. Sanader su ugrožena ljudska prava

HHO također opravdanim smatra prigovor Mirjane Sanader da se u procesu osumnjičenima u slučaju 'Fimi media', u kojemu je Ivo Sanader šesnaesti optuženi, krši zakonom propisana tajnost. HHO nije povredom prava Mirjane i Brune Sanader ocijenio njihove tvrdnje da im je policija prilikom legitimiranja ispred kuće nakratko oduzela putovnice koje su dale umjesto osobnih iskaznica te da su im zapriječili ulazak u stan.

Računala još nisu vraćena

Čičak je rekao da se Mirjana Sanader žalila da policija još nije vratila oduzeta računala, koja su sredstva rada nje i njezine kćeri. Rekao je kako je HHO dobio obećanje od USKOK-a i MUP-a da će računala biti vraćena početkom idućeg tjedna ukoliko se u njima ne pronađu sadržaji koji bi mogli biti predmetom istrage. U tom slučaju, rekao je, policija će zadržati tvrde diskove s podacima.

'Nije 130.000 nego 110.000 kuna'

Što se tiče prigovora zbog nemogućnosti podizanja osobnog dohotka u banci i javne objave stanja na bankovnom računu, mišljenje članova odbora je podijeljeno. 'Dio članova smatra da interes javnosti ima prevagu nad bankovnom tajnom, a pravnici pak smatraju da je iznošenje podataka u javnost o stanju na računima, povreda zakonom zajamčene bankarske tajne.

Kćerima uplaćivala 1.000 kuna mjesečno

Rekavši kako je tu sporna isplata od 130 tisuća kuna koja se spominje u javnosti, Čičak je ustvrdio da se radi o 110.000 kuna koji su kao autorski honorar i plaće Mirjane Sanader isplaćeni 14. prosinca 2010. četiri sata prije sudske blokade naloga. Čičak je rekao kako je Mirjani Sanader doista bio blokiran račun i kako je sada dobila novi, na koji može primati osobne dohotke i novac stečen osobnim radom. Govoreći o računima dvije kćeri bivšeg premijera, Čičak je rekao da se navodno radi o novcu koji je Mirjana Sanader svaki mjesec po tisuću kuna uplaćivala na njihove račune, ali Čičak je rekao ne zna koliko vremena unatrag. (T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene