Glavna državna odvjetnica ne želi pred kamere, a ostavka joj očito nije na pameti. Pitanje je što dalje i kako je moguće da nije bilo nikakvih propusta koje su i sami priznali na famoznoj press konferenciji. Priču prati reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović koja je razgovarala s odvjetnikom Antom Nobilom.


Krajinović kaže da priča još nije gotova jer je do sada bio nadzor rada USKOK-a na jednom predmetu, a sad DORH kreće u nadzor cijele državnoodvjetničke uprave USKOK-a, na čelu te uprave je Vanja Marušić, čija pozicija još nije sigurna.

Vezani članci Zlata Hrvoj Šipek - 3 DORH ne otkriva ništa, oporba nemilosrdna: "Očekujem smjenu glavne državne odvjetnice..." Ivan Malenica, Branko Bačić Bačić o prozivkama s Pantovčaka: ''Svi se moramo držati Ustava i zakona''. Malenica poslao poruku glavnoj državnoj odvjetnici

Odvjetnik Nobilo kaže da nema govora o ozbiljnom poslu. "Glavna državna odvjetnica u svom uredu ima odsjek nadzora, nismo mogli očekivati drugi rezultat nego ovaj izvještaj. Trebalo je bar prividno stvoriti dobar zaključak o radu DORH-a. Kako bi i Saboru mogli potvrditi da je izvještaj za prošlu bio dobar i da odbiju zahtjev opozicije za smjenu državne odvjetnice, ali ako se bolje pogleda, izvještaj kompromitira glavnu državnu odvjetnicu. Lagala je na onoj horor tiskovnoj konferenciji, lagala je na odboru i u Saboru", rekao je odvjetnik.

Na pitanje može li njezin odgovor biti da nije vidjela izvide, Nobilo odgovara: "Ne može. Direktno joj se referiralo i očito je zatražila pismeno izvješće, jer ga je dobila. Osim toga, još važnije je vidjeti slijed događaja, da je 2020. donesensa samostalna odluka da nema elemenata kaznenog djela kod Gabrijele Žalac. Nakon toga taj predmet odlazi uz arhivu, nitko ništa na njemu ne radi, nakon 6 mjeseci dolazi novi odvjetnik i oni imaju njemu potrebu referirati. Iz toga zaključujem da nisu bili sugurin u pravnu odluku već da je bila politička", kazao je Nobilo.

Koliko je problem što nitko ne nadzire rad same glavne državne odvjetnice, zanimalo je Krajinović.

"Nema tijela koje bi je moglo nadzirati. Imamo sustav da joj moramo vjerovati, zato mora biti neprikosnoveni moralni stručni kadar. Ja sam siguran da idete ispitivati javno mijenje danas da se Šipek i DORH-u se ne vjeruje", zaključio je Nobilo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju