Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo na osječkog poduzetnika Dragu Tadića, jer su se preostali optuženici, među kojima i saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, nagodili s USKOK-om na dvogodišnje uvjetne kazne.


Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i Tadićeva supruga Božica Tadić-Ćavar nagodbe su, kako se doznaje od njihove obrane, sklopili pod istim uvjetima kao što je to desetak dana prije potvrđivanja optužnice učinio splitski poduzetnik Srećko Jurišić, koji se teretio za ista kaznena djela.

Jurišić je tada, na veliko iznenađenje ostalih optuženika i njihovih odvjetnika, u cijelosti priznao optužbu i krivnju, zbog čega je dobio uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora, u koji neće ići ako u narednih pet godina ne počini kazneno djelo. Državi će, uz to, vratiti 70 tisuća eura koje su mu, po tvrdnji USKOK-a, radi podmićivanja dali Drmić i Sanja Marketić.

Nagodbe troje optuženika s USKOK-om na sutrašnjem bi pripremnom ročištu trebalo potvrditi sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića. Pritom će, najvjerojatnije, odrediti i datum početka suđenja Tadiću, koji se jedini nije nagodio. Odluka o početku suđenja trebala je biti donesena na ročištu krajem studenoga prošle godine, odgođenom zbog bolesti Sanje Marketić.

Optužnicom koja je na zagrebačkom Županijskom sudu potvrđena sredinom listopada četvero okrivljenih tereti se za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, poticanje na protuzakonito posredovanje, a Drmić i Marketić i za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

USKOK tvrdi da je optužene koji su trebali utjecati na suce Vrhovnog suda okupio Tadić, vlasnik građevinske tvrtke 'Osijek Koteks', koji je javnosti poznat i kao osumnjičenik u slučaju navodnih malverzacija pri izgradnji autoceste 'Slavonica'.

Sve se navodno događalo u vrijeme kada je Vrhovni sud odlučivalo o žalbi na nepravomoćnu osuđujuću presudu Glavašu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima 'garaža' i 'selotejp'. Uoči izricanja presude Županijskog suda na deset godina zatvora Glavaš je pobjegao u BiH, gdje izdržava osmogodišnju zatvorsku kaznu, s obzirom da mu je Vrhovni sud u međuvremenu kaznu umanjio za dvije godine. (Hina)

Vezani članci Uskok proširio istragu nad sucima iz Osijeka - 2 USKOK objavio detalje: Pokreće istragu protiv uhićenih sudaca i poduzetnika iz Osijeka te braće Mamić Privođenje osumnjičenih za stečajne malverzacije Stečajnom sucu i još troje osumnjičenih određen jednomjesečni istražni zatvor, tereti ih se da su ukrali 30 milijuna kuna