Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Gradu i svijetu

Pred desecima tisuća vjernika: Papa uputio svijetu poruku Urbi et orbi, posebno zahvalio na jednom poklonu

Papa Franjo upućuje poruku Urbi et Orbi (Foto: Dnevnik.hr)
Papa Franjo upućuje poruku Urbi et Orbi (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Papa predvodi misu na Uskrs (Foto: AFP) - 4 Papa predvodi misu na Uskrs (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Papa predvodi misu na Uskrs (Foto: AFP) - 5 Papa predvodi misu na Uskrs (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp Papa predvodi misu na Uskrs (Foto: AFP) - 3 Papa predvodi misu na Uskrs (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Papa predvodi misu na Uskrs (Foto: AFP) - 2 Papa predvodi misu na Uskrs (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +1 Papa predvodi misu na Uskrs (Foto: AFP) - 1 Galerija 1/6 >>
Papa Franjo predvodio je svetu misu na otvorenome, a u podne je svijetu uputio poruku mira i blagoslova.

Papa Franjo udijelio je nedjelju točno u podne svoj blagoslov Urbi et orbi (Gradu i svijetu), založivši se za to da "svjetlo Uskrsa prosvijetli savjest svih političkih i vojnih vođa" kako bi se okončalo uništavanje ljudskih života, omogućila dostava pomoći ugroženima, posebice u Siriji, kao i povratak prognanih njihovim domovima.

Pročitajte i ovo Ilustracija riba Jedinstveni dan u Katoličkoj crkvi Veliki je petak: Znate li zašto danas nema mise i zašto se posti? Ilustracija Posljednja prilika za kupovinu Pogledajte kako trgovine i šoping-centri rade tijekom produženog vikenda

 

 

"Neka svjetlo Uskrsa prosvijetli savjest političkih i vojnih vođa kako bi se što prije zaustavilo krvoproliće te okončalo ubijanje ljudi, dopremila pomoć potrebitima i domovima vratili izbjegli i raseljeni", kazao je Papa obraćajući se mnoštvu vjernika s balkona Bazilike svetoga Petra.

Također se založio za dobrobit i mir u Svetoj zemlji, misleći na sukobe između Palestinaca i Izraelaca. Nakon što je 15 Palestinaca ubijeno na granici s Izraelom Papa je pozvao na mir kazavši da "sukob u Svetoj zemlji ne štedi bespomoćne".

U svojoj poruci Papa se posebno zauzeo za pomoć prognanima i izbjeglicama, posebice za omogućavanje pristupa pomoći koja je ugroženima u Siriji žurno potrebna te za stvaranje uvjeta za povratak raseljenih. Također je pozvao na solidarnost i dijalog, upozorivši pritom na stanje u Jemenu i na Bliskom istoku.

Papa se u svome obraćanju založio i za pomoć žrtvama trgovine ljudima i drogom.

"Molimo na ovaj dan za plodove nade i uzajamno razumijevanje", kazao je Papa ukazavši na stanje na Korejskom poluotoku i potrebu smirivanja napetosti, naraslih u posljednje vrijeme učestalim nuklearnim testovima Sjeverne Koreje te oštrim porukama SAD-a.

Papa je pozvao i na humanitarne inicijative za Ukrajinu te ukazao i na stanje u Venezueli, istaknuvši kako stanovništvo te zemlje živi u njoj kao u nekoj vrsti strane zemlje.

Upozorivši na potrebe brige o slabima i nemoćnima papa Franjo posebice se založio za skrb o djeci koja su bez nade i zdravstvene zaštite te o starijima, koje se često odbacuje kada više nisu produktivni. Papa je posebno poručio vjernicima "Isus je živ" te da Riječ uskrsnuća poražava zlo, vraća nevinost grešnicima te potiče sklad i mir.

Posebno zahvalio na cvijeću

 

S balkona bazilike svetog Petra Papa je blagoslovio  Rim i svijet. Još jednom uputio je čestitku povodom današnjeg blagdana.

"Zahvaljujem vam za vašu nazočnost na ovaj dan Uskrsa, najvažnijeg blagdana naše vjere. Posebno zahvalnost izražavam za poklon cvijeća koji i ove godine dolazi iz Nizozemske", rekao je.

"Ovih uskrsnih dana riječima i životom navještajte lijepu vijest, Isus je uskrsnuo, i molim vas nemojte zaboraviti moliti za mene. Dobar tek za uskrsni ručak i doviđenja", rekao je Papa.

Misa pred desecima tisuća vjernika

Papa Franjo služio je misu na Trgu svetog Petra, ukrašenom s 50.00 komada cvijeća pristiglog iz Nizozemske, uključujući 13.500 narcisa, 20.000 tulipana i 3.500 ruža.

Deseci kardinala, biskupa i drugih visokih crkvenih dostojanstvenika pridružili su se desecima tisuća vjernika na misi na središnjem vatikanskom trgu, uz jake mjere sigurnosti.

Oko 10.000 policajaca raspoređeno je tijekom uskrsnih svečanosti u Rimu, nakon nekoliko uhićenja povezanih s terorizmom i izvješća da su militantni islamisti odredili talijansku prijestolnicu kao metu napada.

Papina poruka na Twitteru: Isus je živ

Povodom najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa, papa Franjo oglasio se i na Twitteru.

"Naša vjera je rođena na uskrsno jutro: Isus je živ! Ovo iskustvo je u srcu kršćanske poruke", napisao je danas na Twitteru papa Franjo. On će oko podneva uputiti Uskrsni blagoslov Urbi et Orbi (Gradu i svijetu) s balkona Bazilike svetog Petra.

Na Veliku subotu Papa je predvodio vazmeno bdijenje i pozvao katolike da se otrgnu samozadovoljstvu i obnove svoju vjeru u nadilaženje nepravde.

Poglavar Katoličke crkve, kojoj pripadaju 1,3 milijarde vjernika u svijetu, predvodio je i pobožnosti Velikog petka skrušeno, meditativno, zatvorenih očiju ispred osvijetljenog Koloseuma. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene