Križni put u Rimu (Foto: AFP)
Križni put u Rimu (Foto: AFP) Foto: Afp

Sirijska obitelj i dominikanke iz Iraka neki su odabranih da nose križ do jedne od 14 postaja Križnog puta oko Koloseuma u procesiji koja je počela u petak navečer i predvodi je papa Franjo u Rimu pod visokim mjerama sigurnosti.


"Naše generacije ostavljaju mladima svijet razjedinjen podjelama i ratovima, svijet proždiran egoizmom u kojemu su marginalizirani mladi, djeca, bolesni, stari ljudi", izrazio je žaljenje Papa.

Vezani članci Rim Italija vojnom paradom slavi 76 godina republike: ''Gorka lekcija sukoba 20. stoljeća je zaboravljena'' Slika nije dostupna FOTO Papa molio za žrtve ekonomskog iskorištavanja i zlostavljanja

Poglavar Katoličke crkve kojoj pripada 1,3 milijarde vjernika u svijetu predvodio je pobožnosti Velikog petka skrušeno, meditativno, zatvorenih očiju ispred osvijetljenog Koloseuma.

U molitvi kojom je završen Križni put u trajanju 90 minuta, Franjo je pozvao katolike da pogledaju u Isusa pogledom "punim srama, pokajanja i nade".

"Neka naša sveta Crkva, koju čine grješnici, nastavi... unatoč svim pokušajima da je se diskreditira, biti svijetlo koje ohrabruje, olakšava i svjedoči prosvijećenu ljubav", rekao je Papa.

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti potvrdio ovog tjedna povišenu opasnost od atentata u Italiji, 10.000 policajaca je raspoređeno u Rimu kako bi jamčili sigurnost uoči Križnog puta, procesije oko Koloseuma na Veliki petak.

Sirijski par i njihovo troje djece nosit će križ do jedne od 14 tradicionalnih postaja kojima je po vjerovanju katolika Isus na Veliki petak prošao na putu prema mjestu raspeća, prenosi agencija AFP.

Dodaje da će križ nositi i časne sestre dominikanskog reda iz Iraka.

Meditacije na ovogodišnjem Križnom putu napisalo je 15 mladih ljudi, između 16 i 27 godina, čime Papa podsjeća da ovu godinu želi posvetiti mladima.

Profesor Andrea Monda, vjeroučitelj, novinar i pisac, dobio je zadaću da izabere skupinu mladih i prikupi njihova razmišljanja – kazao je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Greg Burke, kako prenosi Vatikanski radio na hrvatskom jeziku.

U godini u kojoj Crkva poseban prostor posvećuje mladima, na sinodi koja će se održati u listopadu, Papa želi da o Kristovoj muci razmišljaju novi naraštaji, piše Vatikanski radio.

Citira profesora Mondu koji je savjetovao mlade neka ne pišu teološke tekstove, već budu ono što jesu.

"Tako su neki u Isusu lišenom odjeće vidjeli stvarnost migranata, jadnika koji su lišeni svega, ali koji ne gube dostojanstvo, jer se dostojanstvo ne može oduzeti nijednom čovjeku; i na kraju, u otajstvu Isusove smrti na križu vidjeli su tvrdnju da je smrt nešto što ne želimo vidjeti, što uklanjamo", objasnio je prof. Monda.

Maksimalne mjere opreza će vrijediti i u nedjelju tijekom mise na Trgu svetog Petra, a za pristup su predviđene kontrole senzorima metala i pretraživanja. Snage reda će se oslanjati i na videonadzor.

Papa Franjo predvodio je obrede na Veliki petak, pa je prije početka procesije održao misu u Bazilici sv. Petra.

Papa Franjo će na Veliku Subotu u bazilici predvoditi Vazmeno bdijenje, a vrhunac svečanosti bit će na uskrsnu nedjelju na Trgu sv. Petra kada će se obratiti tradicionalnom porukom i blagoslovom "Urbi et Orbi" (svijetu i gradu). (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju