Gdje bi Hrvati radije radili: u državnoj tvrtki ili za privatnika, što im je najvažnije prilikom odabira posla, kako je reguliran njihov radni odnos te smatraju li da njihovi poslodavci poštuju zakonske propise, otkriva ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV.

Galerija


Što hrvatski radnik misli o svojim pravima, za koga je bolje raditi i što je kriterij kod odabira posla?

Većina bi radila za državnu tvrtku

Vezani članci Hrvatski zavod za zapošljavanje Što donose izmjene Zakona o radu? Hoće li pravo na naknadu HZZ-a imati i oni koji su dobili sporazumni otkaz Slika nije dostupna Objavljeno istraživanje o 6-satnom radnom vremenu, rezultati jako zanimljivi

Iako većina građana radi u privatnom sektoru, kada ih se pita gdje je bolje raditi, većina njih, točnije 68 posto misli da je bolje raditi u državnoj tvrtki, a kod privatnika 21 posto. Da im je posvuda isto, misli 7 posto ispitanika, a ne zna njih 4 posto.

Zanimljivo, i po demografiji se vidi razlika. Mladi ispitanici do 30 godina podijeljeni su, no većina, točnije njih 54 posto misli da je bolje raditi u državnoj tvrtki, a njih 40 posto misli suprotno. Ali ako se pita starije građane, želja za radom u državnoj tvrtki je veća. Kod građana od 45 do 59 godina to misli 74 posto njih, a kod starijih od 60 godina 77 posto ispitanika.

Istraživanje Dnevnika Nove TV: Što radnici u Hrvatskoj zaista misle o svojem poslu i poslodavcima (Foto: Dnevnik.hr)
Istraživanje Dnevnika Nove TV: Što radnici u Hrvatskoj zaista misle o svojem poslu i poslodavcima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Što bi izabrali – dobro plaćen posao kod privatnika ili slabije plaćen u državnom poduzeću?

Kada se pak pita građane gdje raditi - kod privatnika s dobrom plaćom ili slabijom plaćom, ali u državnoj tvrtki, većina bira privatnika, točnije njih 61 posto, u državnom bi poduzeću radilo njih 33 posto, dok je za 1 posto građana svejedno, a njih 5 posto ne zna.

Odabrati dobro plaćen posao kod privatnika ili slabije plaćen u državnoj upravi?

Između rada kod privatnika ili rada u državnoj upravi, većina je za rad kod privatnika, točnije njih 58 posto, a u državnoj administraciji željelo bi raditi 35 posto ispitanika. Svejedno je 2 posto ispitanika, a ne zna njih 5 posto.

Kada biram posao, najvažnije mi je...

Kada bi birali ili tražili novi posao, za građane je prvi izbor visina plaće. To misli 20 posto ispitanika, zatim je tu dobra radna atmosfera, to je kriterij za 15 posto ispitanika, za njih 15 posto važno je i napredovanje te usavršavanje na poslu. Da imaju posao na neodređeno, važno je 14 posto ispitanika, a za njih 11 posto da im je posao blizu stana. Za njih 25 posto važni su i drugi kriteriji, primjerice radno vrijeme, zanimljivost posla, broj dana godišnjeg. Ne zna njih 1 posto.

Ponuda za nesezonskim dobrim poslom u drugom dijelu hrvatske – Preseliti se onamo?

Bi li prihvatili nesezonski bolje plaćen posao u drugom dijelu Hrvatske i onamo se preselili? Hvala, ne – tako zvuči odgovor većine građana. To bi odbilo njih 67 posto, a prihvatilo njih 33 posto. Zanimljivo, i ovdje vidimo razliku između mladih ispitanika i onih malo starijih. Mladi do 30 godina, njih 40 posto, prihvatili bi takav posao. Zato su radnici između 30 i 44 godina čista suprotnost, njih 75 posto to bi odmah odbilo.

Poslodavac vam ne isplaćuje plaću – Što biste napravili?

Neisplata plaće kazneno je djelo, no malotko je odgovarao za neisplatu plaća. Što bi radnici napravili kada im poslodavac ne bi isplatio plaću? Za većinu njih nema dvojbe – 48 posto prijavilo bi poslodavca. Njih 31 posto prijavilo bi ga i počelo tražiti novi posao, a njih 15 posto prijavilo bi ga i odmah dalo otkaz. 4 posto građana ne bi poduzelo ništa, a ne zna njih 2 posto.

Kako je reguliran vaš radni odnos?

Većina ima ugovor na neodređeno, njih 74 posto, a ugovor na određeno njih 23 posto, dok ugovor o djelu ima 1 posto radnika. Nešto drugo ima 2 posto i ne zna 1 posto. I ovdje se vidi razlika u naraštajima. Mladi do 30 godina, njih 48 posto, imaju ugovor na neodređeno, a njih 42 posto na određeno. Zato primjerice naraštaj od 45 do 59 godina, njih 88 posto, ima ugovor na neodređeno.

Istraživanje Dnevnika Nove TV: Što radnici u Hrvatskoj zaista misle o svojem poslu i poslodavcima (Foto: Dnevnik.hr)
Istraživanje Dnevnika Nove TV: Što radnici u Hrvatskoj zaista misle o svojem poslu i poslodavcima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Koliko ste zadovoljni uvjetima rada?

Kada se pita građane koliko su zadovoljni uvjetima rada, kao što su prava i plaća, 67 posto građana je zadovoljno, njih 19 posto podjednako je zadovoljno i nezadovoljno, dok 14 posto nije zadovoljno. Zanimljivo, i ovdje vidimo veće zadovoljstvo kod mladih do 30 godina, kojih je 80 posto, a kod radnika od 45 do 59 zadovoljstvo je mnogo niže, točnije kod njih 60 posto.

Poštuje li vaš poslodavac obveze zakona o radu?

I na kraju, većina građana smatra da njihov poslodavac u potpunosti ispunjava obveze Zakona o radu – njih 48 posto, da ih uglavnom ispunjava, misli njih 38 posto, dok njih 11 posto misli da poslodavac ne ispunjava obveze zakona o radu. Ne zna njih 3 posto.

Istraživanje Dnevnika Nove TV: Što radnici u Hrvatskoj zaista misle o svojem poslu i poslodavcima (Foto: Dnevnik.hr)
Istraživanje Dnevnika Nove TV: Što radnici u Hrvatskoj zaista misle o svojem poslu i poslodavcima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija Ipsos na uzorku od 602 radno sposobna stanovnika (15-65 godina). Istraživanje je provedeno od 24. do 26. travnja 2018. godine. Pogreška mjerenja je +/- 4%.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.