Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema o kojoj se nerado govori

Ovakvo zapošljavanje i u Hrvatskoj uzima sve više maha: "Mora na operaciju, a ne smije uzeti ni dana bolovanja!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Angažiranje radnika preko agencija za privremeno zapošljavanje uzima sve više maha.

Poslodavcima je puno lakše "unajmiti" djelatnika nego ga primiti u stalni radni odnos, zbog čega ih se sve više odlučuje angažirati radnike preko agencije za privremeno zapošljavanje.

Pročitajte i ovo Liječnik, ilustracija brojne nepravilnosti Češljaju se lažna bolovanja: Kontrolori pregledali gotovo 30 tisuća kartona! Slika nije dostupna 1.200 novih radnika Zagrebački holding traži perače, čistače, referente...

Radnik zaposlen na taj način nema ugovor s tvrtkom u kojoj obavlja posao, nego je njegov poslodavac agencija od koje dobiva i plaću. Tvrtka koja koristi usluge agencije plaća joj proviziju za radnika, a to joj je isplativije nego državi plaćati doprinose i davanja za radnika.

Prema statistici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, u 2016. godini bilo je 19.327 ustupljenih radnika, a podaci za prošlu godinu očekuju se do 1. ožujka.

Iz Sindikata trgovine rekli su za Slobodnu Dalmaciju kako imaju saznanja da gotovo svi trgovački lanci u zemlji angažiraju radnu snagu na ovaj način, posebno u sezoni kada su veće potrebe.

Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), kaže da je zapošljavanje preko agencija tema o kojoj se nerado govori.

"Ovakvo zapošljavanje je zakonski regulirano, no praksa pokazuje kako postoje razni načini da se zakon izigra, naravno, nauštrb radnika", kaže. Naprimjer, radnik angažiran preko agencije ne smije se zadržati na radnom mjestu dolje od tri godine. Međutim, prije isteka tog roka njega se ustupi drugoj agenciji i počinje teći novi ugovor pod istim uvjetima.

Iako u zakonu stoji da ranik zaposlen preko agencije mora imati jednake uvjete rada kao i svi drugi u tvrtki u kojoj radi, to se odnosi samo na plaću.

Naime, radnici zaposleni preko agencija nemaju ista materijalna prava koja kolektivni ugovor jamči onima s ugovorom o radu, a to se odnosi na božićnice, regrese, godišnje odmore, bolovanja.

"Srela sam prije neki dan poznanika koji mi je rekao kako za nužan operativni zahvat ne smije uzeti ni dana bolovanja jer je zaposlen u agenciji koja mu mjesec za mjesecom produljuje ugovor. Možete zamisliti kako je živjeti u takvoj neizvjesnosti. U tim agencijama 99 posto radnika ima ugovor na određeno", ispričala je za Slobodnu Dalmaciju Ana Milićević Pezelj.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene