Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK objavio

Istraga protiv Hernadija u Hrvatskoj i dalje traje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon obavijesti da je u Mađarskoj obustavljena istragu o podmićivanju u slučaju INA-MOL, USKOK je priopćio da 'eventualna odluka mađarskog tužiteljstva' nema nikakvog utjecaja na postupak koji se u Hrvatskoj vodi protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija te da je istraga protiv njega i dalje otvorena.

'Budući da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske kazneni progon protiv Z. T. Hernadija nije ustupilo nadležnim pravosudnim tijelima Republike Mađarske, istraga protiv imenovanog je u Republici Hrvatskoj i nadalje u tijeku', objavio je USKOK na svojim internetskim stranicama, ističući da do sada nisu zaprimili obavijest Vrhovnog državnog odvjetništva Mađarske o eventualno donesenoj odluci o istrazi protiv predsjednika Uprave MOL-a.

Vijest da je u Mađarskoj obustavljena istraga protiv Hernadija danas su objavili mađarski i svjetski mediji citirajući glavnog tužitelja Imru Keresztesa. 'Moguća odluka nadležnog pravosudnog tijela Mađarske o dovršetku istraživanja, kako to prenose sredstva javnog priopćavanja, nije od važnosti za istragu USKOK-a. Tek nakon ispitivanja imenovanog biti će moguće donijeti državnoodvjetničku odluku', ističu u USKOK-u.

U priopćenju podsjećaju da su sredinom lipnja 2011. putem međunarodne pravne pomoći zatražili Hernadijevo ispitivanje, što je mađarsko tužiteljstvo odbilo s obrazloženjem da se radi o zaštiti mađarskih nacionalnih interesa, odnosno da ga ne mogu ispitati 'jer bi prenošenje podataka ugrozilo sigurnost Republike Mađarske'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rezultati poslani Bajiću Slučaj Ina-MOL: Mađari dovršili istragu, Sanader nije primio mito od MOL-a Slika nije dostupna Bojao se neprijateljskog preuzimanja Tajni izvještaj: Mađari razotkrili ulogu Polančeca?

Nije zaprimljen odgovor

Početkom prosinca 2011. USKOK je ponovo zatražio njegovo ispitivanje, nakon čega nije zaprimljen nikakav odgovor, ističu u USKOK-u.

Zbog navodnog uzimanja 10 milijuna provizije od čelnika mađarske naftne kompanije u Hrvatskoj se sudi bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu. USKOK tvrdi da je Sanader primio 10 milijuna eura kako bi MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini iz koje se pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Mađarsko tužiteljstvo izvijestilo je da je nakon provedene istrage zaključilo kako dvije ciparske tvrtke, koje su navodno prenijele novac, nisu u MOL-ovoj interesnoj sferi nego da pripadaju jednom velikom ruskom investitoru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene