Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustali u obranu svim silama

Mađarski mediji brane Hernadija: Nemoguće da je želio 'podmazati' Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mediji iz susjedne Mađarske svim silama brane šefa Uprave MOL-a Zsolta Hernadija i njegove poslove.

Da je Zsolt Hernadi, predsjednik Uprave MOL-a, te osoba koja je prema USKOK-ovoj optužnici podmitila bivšeg premijera Ivu Sanadera sa 10 milijuna eura, za što je MOL zauzvrat dobio upravljačka prava nad Inom, iako na njih nije imao pravo, osoba od nacionalnog interesa za Mađarsku, jasno je već odavno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oporavlja se od operacije ''Izdao vitalne interese'': Presuda Sanaderu i Hernadiju u aferi Ina-MOL 30. prosinca Slika nije dostupna Odluka Vrhovnog suda Odbijen Hernadijev zahtjev za izuzeće suca Turudića

No, dok je do sada Hernadija kao nacionalni interes branilo mađarsko tužiteljstvo, odbijajući po hrvatskom zahtjevu za međunarodnu pravnu pomoć ispitati Hernadija, sada su u obranu šefa MOL-a kao nacionalnog interesa ustali i mađarski novinari.

>> Svjedok protiv Sanadera iz Hypo izvukao 20 milijuna kuna?

>> Granić tvrdi da je govorio istinu: Što će se dogoditi ako je lagao?

Tako mađarski tjednik Heti Valasz, u tekstu od 17. studenog 2011. pod naslovom 'Ne postoji afera Hernadi -Sanader', među ostalim tvrdi da je optužba protiv prvog čovjeka MOL-a - nemoguća, iako na njoj uporno inzistira 'zagrebačko državno odvjetništvo' (autor teksta očito nije upoznat s činjenicom da je optužnicu protiv bivšeg hrvatskog premijera potpisao USKOK, a ne ŽDO, op.a.).

Glavna teza spomenutog teksta je da tužiteljstvo inzistira na 'nemogućoj optužbi protiv Hernadija da je on preko ciparskih krakova ruskog Gasproma, s kojim MOL vodi borbu na više fronti, podmazao Ivu Sanadera...' Na koncu teksta se zaključuje da je optužba protiv Hernadija oborena, a uporište za svoje tvrdnje autor teksta nalazi u analizi iskaza Roberta Ježića te vlasničkoj strukturi firmi u njegovom vlasništvu, preko kojih je prema optužnici, isplaćeno mito Sanaderu. Te su tvrtke, tvrdi Heti Valasaz, zapravo sestrinske tvrtke ruskog Gasoproma, a po autoru teksta, Ježić ih je u svoj iskaz ubacio samo jer imaju neki doticaj s - Mađarskom.

Obzirom da se u tekstu u mađarskom tjedniku među ostalim navodi i da je Ježić USKOK-u bacio udicu, koju su oni zagrizli bez provjere, na reakciju USKOK-a nije trebalo dugo čekati.

U priopćenju koje je objavljeno na službenim stranicama DORH-a navedeno je kako nije riječ o obratu u slučaju Sanader jer su svi podaci o firmama koji se spominju u tekstu poznati od ranije te su sastavni dio sudskog spisa.

Zanimljivo je da se teze autora teksta poklapaju i sa službenim stavom MOL-a, ali i s uvodnim govorom Sanaderovih branitelja. MOL je u priopćenjima do sada opetovano ponavljao da spomenute firme nisu njegova poduzeća te da Hernadi nije osumnjičen. Da su poduzeća iz optužnice u ruskom vlasništvu u uvodnom je govoru kazao i Čedo Prodanović. On je kao svjedoka htio saslušati Hernadija, no sud mu nije udovoljio, jer je tužiteljica na raspravi jasno i glasno rekla da je Hernadi pod istragom. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene