Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi u Hrvatskoj

Istarska policija odlučila provesti edukaciju zaposlenika kako bi bolje razumjeli osobe s invaliditetom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći problem osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, osim velike nezapolenosti i slabe pristupačnosti objektima, zbog hendikepa im je oslabljena komunikacija. Kako bi shvatili njihove potrebe istarska policija odlučila je prva u Hrvatskoj provesti edukaciju svojih zaposlenika.

U Hrvatskoj živi gotovo 700 tisuća osoba s nekim oblikom invaliditeta. Njihov je najveći problem, osim velike nezapolenosti i slabe pristupačnosti objektima, često zbog svojih hendikepa i oslabljena komunikacija.

Pročitajte i ovo Lovro Govorčin, Nevena Zubčić Festival tolerancije Nakratko su postali modeli: ''Jako je važno da se u prvi plan ne stavlja naš invaliditet nego mi kao osobe'' Osoba s invaliditetom - 1 Novost Dobra vijest za osobe s invaliditetom, uskoro će dobiti nacionalnu i EU iskaznicu: U registru je više od 600 tisuća ljudi

Istarska policija odlučila je prva u Hrvatskoj provesti edukaciju svojih zaposlenika ne bi li osobama s invaliditetom pružila podršku, shvatila njihove potrebe i pravilno reagirala na sve češće slučajeve nasilja.
edukacija policije. Kao osoba s invaliditetom, Davor se s problemima nosi svakodnevno.

Ministarstvo: Nije ukinut status njegovatelja roditeljima djece s poteškoćama

'Ima mnogo starih gradova, starih ustanova, zgrada i koje će se teško ikad prilagodit i to je najveći problem iako se rade veliki pomaci', rekao je Davor Komar, predsjednik Društva distrofičara Istre.

Prvi korak kojim se policija nastoji približiti osobama s invaliditetom ugradnja je podizne platforme.

'Ovo je ravnopravnost, znači da budemo jednaki među jednakima. Rampa da mogu uči kai i svatko zdrav', dodao je Komar. A da ih još bolje razumiju, proći će posebnu edukaciju. Naučiti vrste invalidnosti, njihova prava i najvažnije, primjereno reagirati.

'Bitno je, i ono što želimo postići, da policijske službenike senzibiliziramo i da mogu prepoznati posebne i specifične potrebe osoba s invaliditetom', istaknuo je Dragutin Cestar, načelnik PU istarske.

Posebno osjetljiva skupina jesu žene s invaliditetom. Nad njima je zabilježeno trostruko više nasilja u obitelji nego nad ženama bez takvih teškoća.

Opačić najavila proceduru zakona o jedinstvenom tijelu za vještačenje

'Neke od njih ne mogu izaći iz svoje kuće jer su u kolicima, sve je nepristupačno, neke su slijepe, a neke imaju intelektualne teškoće tako da ne znaju niti artikulirati i naš je cilj da upravo na to skrenemo pozornost', rekla je Marica Mirić, koordinatorica mreže žena s invaliditetom.

One su ranjivije i teže izražavaju postojanje nasilja. Osim toga, najčešće su ovisne o nasilniku. 'Teško vam je prijaviti onoga od koga očekujete da vam doda čašu vode. Tko vas hrani, oblači', dodaje Mirić.

Ovi će policajci to nasilje trebati znati prepoznati. A nakon temeljne obuke, slijede i one prometne te kriminalističke policije, ali i službenika upravnih i inspekcijskih poslova. Krug djelatnosti koji se odlučio uhvatiti u koštac s jednim od najvećih društvenih tabua. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene