Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Invalidi su neravnopravni

Poništavat će se lažna rješenja o invalidnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milanka Opačić danas je u Splitu najavila kako će uskoro u proceduru prijedlog zakona o jedinstvenom tijelu za vještačenje

Tim zakonom bi se prevladale dosadašnje poteškoće neujednačenih vještačenja o stupnju invalidnosti, a koje pogoduju odlasku u mirovinu unatoč eventualnoj radnoj sposobnosti.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je kazao kako je u Hrvatskoj prevelik broj prijevremenih i invalidskih mirovina, najavljujući reviziju invalidskih mirovina. 'Godišnje više od 12 posto naših umirovljenika, koji odu u mirovinu, idu u invalidske mirovine. Nije Hrvatska tako bolesna zemlja niti su tako teški uvjeti rada da imamo toliko invalidskih mirovina', kazao je Mrsić, koji je danas s potpredsjednicom Vlade bio u Splitu.

Opačić je kazala kako ima velikih poteškoća s neujednačenim vještačenjima stupnja invalidnosti. 'Vrlo brzo ćemo pustiti u saborsku proceduru prijedlog zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja. Već smo dogovorili da će jedinstveno tijelo funkcionirati pri Fondu za rehabilitaciju', rekla je ministrica Opačić.

Taj bi zakon trebao pridonijeti smanjivanju potpunog isključivanja invalida iz svijeta rada tako što bi im se omogućilo da na temelju 'ostatka radne, odnosno funkcionalne sposobnosti' mogu tražiti posao. Hrvatska, za razliku od drugih zemalja članica EU, u svom sustavu još nije regulirala 'ostatak radne sposobnosti' te će se trebati pristupiti procjenjivanju i takve radne sposobnosti, rekla je Opačić.

Ministar Mrsić je rekao da je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava već pokrenulo reviziju invalidskih mirovina, i to prvo zaposlenih u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

'Pronašli smo da u splitskom područnom uredu Zavoda za mirovinsko osiguranje 40 zaposlenika ima rješenja o invalidnosti i sve ćemo ih provjeriti. Također, u splitskom područnom uredu smo pronašli da dosjei o invalidnosti nisu bili u arhivi nego u ladicama, a to govori da dio tih rješenja nije donesen zakonito i ne odgovara stvarnom stanju', rekao je Mrsić.

Na upit kakve se sankcije mogu očekivati, rekao je da će se, ako se utvrdi 'nepripadajuća' invalidnina, takvi slučajevi predati državnom odvjetništvu.

Mrsić je najavio da će se, zbog lažnih invalidnost, ići na izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje će omogućiti da se takva rješenja ponište, što po važećem zakonu nije moguće jer su rješenja o invalidnosti trajna.

U javnosti se pretežno ističe kako izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju predviđaju da se u mirovinu odlazi sa 67 godina starosti, a zanemaruju se drugi prijedlozi, kao primjerice da će omogućiti svima koji napune 41 godinu radnog staža odlazak u mirovinu bez obzira jesu li napunili 67 godina života.

Izmjenama je planiran i sustav posebnih fondova za zanimanja koja su povezana s psihološkim naporima, primjerice za vatrogasce, policajce, vojsku, pravosudnu policiju ili ribare, a Mrsić je najavio i da će njegovo ministarstvo pokrenuti raspravu o mirovinama za sva zvanja za koja se zna da ne mogu doživjeti puni radni vijek na nekom radnom mjestu. (Hina)

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene