Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak kako je inspekcija Ministarstva zdravstva, koja istražuje slučaj smrti dječaka iz Metkovića, stigla u Split i Metković, a njezin nalaz očekuje do kraja tjedna.

Galerija


"Inspekcija je danas dolje, na relaciji Split-Metković, tako da će to potrajati idućih nekoliko dana, a rezultate očekujem do kraja tjedna", izjavio je Kujundžić nakon konferencije o raku "Fight i win", koja je održana u Zagrebu.

Vezani članci Milan Kujundžić (Dnevnik.hr) Potpisan sporazum: Hitni pacijenti iz doline Neretve ići će na liječenje u Mostar Mišo Bebić (Dnevnik.hr) Prosvjed građana u Opuzenu, Gabrijelov otac poručio: ''Pogledajte što je meni ostalo od moga djeteta''

Rekao je kako je zadaća inspekcije ustanoviti kada je došlo do pogoršanja dječakova zdravstvenog stanja, kada su se kod njega javili znakovi sepse i septičkog šoka, je li to moglo biti prepoznato prije i je li dijete trebalo biti prije upućeno u bolnicu.

Kujundžić smatra kako u konkretnom slučaju nije problem nedostupnost laboratorijske pretrage krvi, jer je ona mogla biti obavljena i ranije, budući da je dječak prethodnih deset dana dolazio liječniku.

"Pacijent je deset dana dolazio i bilo je moguće napraviti laboratorijske pretrage, a uz to laboratorij u Metkoviću radi i subotom i ima pripravnost za hitne intervencije. A ako je bila takva indikacija, pacijenta se moglo u roku jednog sata poslati u laboratorij u Split ili Dubrovnik", kazao je.

Na pitanje o svojoj odgovornosti ponavlja kako je kao čelni čovjek zdravstvenog sustava odgovoran za sve što se u njemu događa, no tvrdi kako sustav nije zakazao jer su vrata ordinacija bila otvorena i dijete je pregledavano, a je li u tome bilo kakvih propusta ustanovit će inspekcija.

Osvrnuo se i na najavu da bi Hrvatska iduće godine, prema godišnjoj kvoti za zapošljavanje stranaca, po prvi puta trebala uvesti i medicinske sestre. Kujundžić je rekao kako europsko tržište zdravstvenim djelatnicima nudi bolje plaće, ali zasad nema ozbiljnije ugroze od nedostatka sestara.

"Tržište Europe nudi bolje plaće, međutim, u ovom trenutku, na sreću, nemamo ozbiljniju ugrozu. Isto tako ne vidim ni jedan razlog zašto ne bi dali određeni broj dozvola za djelatnosti u zdravstvu", rekao je Kujundžić.

Podsjetimo dječak je preminuo 11. prosinca, a s pregleda i hitne pomoći vraćen je kući više puta.

Izvanredni stručni nadzor nad radom liječnica u Hitnoj službi u Metkoviću provodi i Zavod za Hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, neovisno o ministarstvu i liječničkoj komori.

''Trenutno se prikuplja dokumentacija i izjave liječnica, potom će se napraviti zaključak i mišljenje koje će dostaviti meni i našim stručnim tjelima, a mi ćemo zatim izvjestiti sva stručna i naldežna tijela RH'', rekao je Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.