Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S hitne vraćen kući

Kujundžić: Inspekcija istražuje slučaj preminulog dječaka, nalaz do kraja tjedna

Hitna u Metkoviću (Dnevnik.hr)
Hitna u Metkoviću (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Hitna u Metkoviću (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak kako je inspekcija Ministarstva zdravstva, koja istražuje slučaj smrti dječaka iz Metkovića, stigla u Split i Metković, a njezin nalaz očekuje do kraja tjedna.

"Inspekcija je danas dolje, na relaciji Split-Metković, tako da će to potrajati idućih nekoliko dana, a rezultate očekujem do kraja tjedna", izjavio je Kujundžić nakon konferencije o raku "Fight i win", koja je održana u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kasnije potpisivanje ugovora Pogledajte kako ministar obavlja preglede pacijenata: Milan Kujundžić došao "dati ruku" dubrovačkoj bolnici Milan Kujundžić (Dnevnik.hr) OBJAVIO MINISTAR KUJUNDŽIĆ Potpisan sporazum: Hitni pacijenti iz doline Neretve ići će na liječenje u Mostar

Rekao je kako je zadaća inspekcije ustanoviti kada je došlo do pogoršanja dječakova zdravstvenog stanja, kada su se kod njega javili znakovi sepse i septičkog šoka, je li to moglo biti prepoznato prije i je li dijete trebalo biti prije upućeno u bolnicu.

Kujundžić smatra kako u konkretnom slučaju nije problem nedostupnost laboratorijske pretrage krvi, jer je ona mogla biti obavljena i ranije, budući da je dječak prethodnih deset dana dolazio liječniku.

"Pacijent je deset dana dolazio i bilo je moguće napraviti laboratorijske pretrage, a uz to laboratorij u Metkoviću radi i subotom i ima pripravnost za hitne intervencije. A ako je bila takva indikacija, pacijenta se moglo u roku jednog sata poslati u laboratorij u Split ili Dubrovnik", kazao je.

Na pitanje o svojoj odgovornosti ponavlja kako je kao čelni čovjek zdravstvenog sustava odgovoran za sve što se u njemu događa, no tvrdi kako sustav nije zakazao jer su vrata ordinacija bila otvorena i dijete je pregledavano, a je li u tome bilo kakvih propusta ustanovit će inspekcija.

Osvrnuo se i na najavu da bi Hrvatska iduće godine, prema godišnjoj kvoti za zapošljavanje stranaca, po prvi puta trebala uvesti i medicinske sestre. Kujundžić je rekao kako europsko tržište zdravstvenim djelatnicima nudi bolje plaće, ali zasad nema ozbiljnije ugroze od nedostatka sestara.

"Tržište Europe nudi bolje plaće, međutim, u ovom trenutku, na sreću, nemamo ozbiljniju ugrozu. Isto tako ne vidim ni jedan razlog zašto ne bi dali određeni broj dozvola za djelatnosti u zdravstvu", rekao je Kujundžić.

Podsjetimo dječak je preminuo 11. prosinca, a s pregleda i hitne pomoći vraćen je kući više puta.

Izvanredni stručni nadzor nad radom liječnica u Hitnoj službi u Metkoviću provodi i Zavod za Hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, neovisno o ministarstvu i liječničkoj komori.

''Trenutno se prikuplja dokumentacija i izjave liječnica, potom će se napraviti zaključak i mišljenje koje će dostaviti meni i našim stručnim tjelima, a mi ćemo zatim izvjestiti sva stručna i naldežna tijela RH'', rekao je Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene