Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavljen nadzor

Inspekcija: Hitna u Umagu radila je po propisima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inspekcija Ministarstva zdravlja i Hrvatski zavod za hitnu medicinu utvrdili su da u slučaju smrti 74-godišnjakinje u Umagu nije bilo propusta tamošnje hitne medicinske službe.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu i inspekcija Ministarstva zdravlja utvrdili su da nije bilo stručnog propusta u radu hitne medicinske službe (HMS) u Umagu, što znači da su medicinska prijavno-dojavna jedinica i timovi HMS poštovali sve protokole i postupali sukladno pravilima struke, priopćilo je danas Ministarstvo zdravlja u slučaju 74-godišnje pacijentice 21. lipnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministarstvo demantira Sindikati uoči štrajka: Izloženi smo neviđenim pritiscima i prijetnjama Slika nije dostupna Drugi slučaj u istoj županiji Umag: Pred zaključanim vratima hitne preminula žena, Ostojić poslao inspekciju!

Margarita Klaj iz sela Jeci, u blizini Petrovije, umrla je 21. lipnja pred zaključanim vratima hitne pomoći u Umagu.

Prema nalogu ministra zdravlja Rajka Ostojića, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja, proveli su stručni i inspekcijski nadzor rada Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

>> Umag: Pred zaključanim vratima hitne preminula žena, Ostojić poslao inspekciju!

Nadzorom je utvrđeno da su dana 21. lipnja, kada je medicinska prijavno-dojavna jedinica zaprimila hitan poziv sina pacijentice Margarite Klaj, oba raspoloživa tima HMS bila na intervencijama. Jedan tim prevozio je teško ozlijeđeno dijete u OB Izola, a drugi je tim preuzeo hitnog pacijenta u Novigradu, pa je medicinski dispečer u pomoć nesretnoj ženi poslao tim HMS koji se iz Pule vraćao u Poreč.

O dolasku tima HMS na kućnu adresu Margarite Klaj u mjesto Jeci, medicinski dispečer izvijestio je sina pacijentice, sukladno protokolima koje propisuje Hrvatski indeks prijema hitnog poziva za medicinsku prijavno-dojavnu jedinicu, navodi Ministarstvo.

Pacijenticu je njezin sin samoinicijativno prevezao u ispostavu hitne službe Umag gdje je reanimaciju započeo liječnik iz turističke ambulante uz pomoć dvije medicinske sestre iz stacionara, koje su bile u 24-satnom dežurstvu. Nakon 20 minuta, s intervencije iz Novigrada žurno se vratio tim HMS i nastavio sa zbrinjavanjem pacijentice.

Unatoč velikom naporu cijelog tima, pacijenticu nisu uspjeli spasiti, zbog čega Ministarstvo zdravlja u današnjem priopćenju izražava sućut obitelji preminule.

Ministarstvo također podsjeća da je ovaj model reorganizacije hitne medicinske službe započeo odlukom Vlade 2008. godine te da su nosioci organizacije hitne medicinske službe, kao i primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja na svom području jedinice regionalne samouprave, odnosno županije.

Tako je, navodi Ministarstvo, Istarska županija osnivač i vlasnik Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu iste županije koji su potpisali sporazum o međusobnoj suradnji u svim situacijama životne ugroženosti građana Istarske županije. Sporazum o njihovoj međusobnoj suradnji uključuje, među ostalim, zajedničko korištenje liječnika, stručnog i tehničkog osoblja kao i cjelokupne opreme.

Ministarstvo zdravlja pozvalo je županije i sve odgovorne za zdravlje građana na lokalnoj razini na međusobnu suradnju i dogovor o najboljem ustroju zdravstvene službe, "kako bi se riješili organizacijski problemi i izbjegli nemili događaji poput ovoga u Umagu". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene